Украинските сили са достигнали източния (левия) бряг на река Днепър

...
Украинските сили са достигнали източния (левия) бряг на река Днепър
Коментари Харесай

ISW: Намалява подкрепата на руснаците за войната в Украйна

Украинските сили са достигнали източния (левия) бряг на река Днепър против град Херсон. Украинският доброволчески специфичен отряд за въздушно разузнаване " Карлсон " разгласява на 3 декември фотоси на украински военнослужещи, прекосяващи река Днепър с лодки, с цел да повдигнат украински байрак на кула покрай брега. Специалното поделение " Карлсон " заяви, че това е първият случай на развяване на украински байрак над източния бряг на река Днепър и акцентира, че тази интервенция ще обезпечи трамплин за следващи украински интервенции на източния бряг.

Това се показва в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната.

Ако бъде доказано, това лимитирано украинско навлизане на източния бряг може да отвори пътища за украинските сили да стартират да работят на източния бряг. Както ISW заяви по-рано, следените съветски укрепления на левия бряг демонстрират, че съветските сили чакат украински настъпателни дейности на източния бряг и построяват отбранителни линии на юг от река Днепър. Установяването на позиции по източния бряг на реката евентуално ще сътвори условия за бъдещи украински настъпателни интервенции в окупираната Херсонска област, в случай че украинските войски решат да преследват тази линия на нахлуване на юг.

Френският президент Еманюел Макрон ускори съветските осведомителни интервенции за нуждата на Запада да разисква съветските " гаранции за сигурност " в телевизионно изявление на 3 декември.

Макрон съобщи, че Западът би трябвало да обмисли по какъв начин да отговори на съветските гаранции за сигурност, в случай че президентът Владимир Путин се съгласи на договаряния за преустановяване на войната в Украйна: " Тази тематика ще бъде част от тематиките за мир, тъй че би трябвало да подготвим какво сме подготвени да създадем, по какъв начин пазиме нашите съдружници и държави-членки и по какъв начин да дадем гаранции на Русия в деня, в който тя се върне на масата за договаряния.
 Макрон: Западът да обмисли гаранции, в случай че Путин пожелае да договаря
Макрон: Западът да обмисли гаранции, в случай че Путин пожелае да договаря

Европа би трябвало да отговори на страха на Путин, че " НАТО идва тъкмо пред вратите му ", съобщи френският президент

Кремъл изиска " гаранции за сигурност " и заявява " линии " като част от ултиматума , който показа на Съединени американски щати и НАТО преди да стартира нашествието през февруари 2022 година Изискваните от Русия гаранции за сигурност включват отчасти раздробяване на НАТО посредством връщане на НАТО към границите му от 1997 година и даване на Русия на несъгласие върху бъдещото разширение на НАТО, като изисква от НАТО да спре своята политика на " отворени порти ".

Руският външен министър Сергей Лавров се базира на тези точни претенции на 1 декември, както ISW заяви по-рано.

Руското искане за хипотетични " гаранции за сигурност " е част от по-голяма съветска осведомителна интервенция, която разказва НАТО като предизвикало съветската инвазия през 2022 година, като заплашва Русия. Гаранциите за сигурност, които Украйна, НАТО и останалата част от Европа биха приели от Русия след непровокираната и брутална завоевателна война на Кремъл против Украйна, може да са по-подходяща тематика за диалог за западните водачи, обмислящи договаряния с Москва.

Данните от самостоятелни съветски социологически изследвания демонстрират, че съветските жители към момента поддържат военните интервенции на Русия в Украйна макар възходящата отмалялост от война през последните шест месеца. Независимата съветска социологическа организация Levada Center откри, че 74 % от руснаците поддържат дейностите на съветските сили във войната в Украйна в изследване на ноември, оповестено на 2 декември.

Проучването откри, че 42% от интервюираните " мощно поддържат " и 32% " ненапълно поддържат " дейностите на съветските сили в Украйна.

Проучването откри също, че с амо 41 % от респондентите поддържат Русия да продължи военната интервенция в Украйна, до момента в който 53 % споделят, че Русия би трябвало да стартира мирни договаряния. Проучванията на Levada Center сред юли и ноември 2022 година демонстрират дребна, само че поредна ерозия в поддръжката за войната измежду руснаците. Констатациите са сходни на вътрешното изследване, поръчано от Кремъл от ноември, което откри, че 55 % от руснаците поддържа т мирните договаряния с Украйна и единствено 25 % поддържат продължаването на войната.
 ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, само че Путин не се е отказал от задачите си
ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, само че Путин не се е отказал от задачите си

Ключови седмици за спора

Двете изследвания демонстрират, че намаляваща, само че към момента забележителна част от съветските жители поддържат - и даже са въодушевени - за продължение на войната в Украйна макар съветските военни провали. Руският морал и политическа поддръжка за войната евентуално ще се влошат в допълнение с времето, в случай че актуалните трендове се запазят. Колкото по-дълго войната продължава да дава съветски жертви, до момента в който украинските сили печелят позиции, толкоз повече социално-политическата динамичност евентуално ще продължи да се обръща против Кремъл. Оперативна пауза под прикритието на мирни договаряния може да облекчи възходящия политически напън върху Кремъл и да разреши на Русия да възвърне силите си за следващи възобновени настъпателни интервенции.

Съобщава се, че изискванията в Източна Украйна стават все по-благоприятни за по-висок ритъм на интервенциите с настъпването на зимата. Руски милблогър съобщи на 3 декември, че земята е замръзнала по линията Кремина-Сватове и че той чака, че украинските сили евентуално ще усилят темпото вследствие на техните контранастъпателни интервенции в региона.

Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай също съобщи на 2 декември, че времето най-сетне се трансформира на линията Кремина-Сватове и че чака украинските сили скоро да могат да подобрят своите контранастъпателни маневри, защото калта в региона изцяло замръзва.

Oбщият ритъм на интервенциите евентуално ще се усили през идващите седмици, защото непрекъснатото студено време разрешава на земята да замръзне в целия спектакъл, изключително в Източна Украйна, където интервенциите и от двете страни са затънали в тежка тиня.

Нито руснаците, нито украинците евентуално ще преустановят настъпателните интервенции в едно от най-оптималните времена на годината за механизирана маневрена война в този район.

Министрите на защитата на Русия и Беларус се срещнаха в Минск, с цел да укрепят в допълнение двустранните връзки в региона на сигурността сред Русия и Беларус. Министърът на защитата на Русия военачалник от армията Сергей Шойгу се срещна с министъра на защитата на Беларус генерал-майор Виктор Хренин и подписа ремонти към Споразумението за взаимно обезпечаване на районна сигурност във военната сфера.

Шойгу се срещна и с беларуския президент Алеандър Лукашенко, по време на която Лукашенко съобщи, че беларуските и съветските сили не престават да упражняват дружно на беларуска територия, тъй че " Съюзната страна да може да отблъсне всяка експанзия.
 ISW: Малко е евентуално Беларус да влезе в експанзията против Украйна
ISW: Малко е евентуално Беларус да влезе в експанзията против Украйна

Кремъл се пробва да интегрира окупираните територии

Шойгу евентуално се е срещнал с Хренин и Лукашенко в опит да окаже напън върху Беларус да продължи да поддържа настъпателната акция на Русия в Украйна. ISW по-рано предвижда, че е доста малко евентуално Беларус да влезе във войната в Украйна заради вътрешни фактори, които лимитират желанието на Лукашенко да го направи.

Дриг проблем, на който се стопират от ISW е продължаващата готовност в Русия. 

Руските документи демонстрират, че съветските управляващи не престават да активизират съветски жители макар известието на съветския президент Владимир Путин за формалния завършек на частичната готовност на 31 октомври. Руски канал в Telegram, отдаден на даването на правна поддръжка на руснаците за отбягване на наложителна военна работа, разгласява документ от 29 ноември от Организационно-щабен отдел на Руската национална армия (Росгвардия). В документа на Росгвардия се показва, че известието на Путин за края на мобилизационния асортимент ( " набор " ) не бележи края на частичната готовност.

В документа се показва, че първичният мобилизационен декрет на Путин продължава да е в действие и че " няма правни учредения за освобождение от военна работа след приключване на периода на служебния контракт ".

Този отчет е в сходство с предходни констатации на ISW, че съветските предприятия се приготвят за повече старания за активизиране. Например гарнизонният боен съд в Одинцово в Московска област несъзнателно удостовери в средата на ноември, че мобилизацията продължава макар формалния й край.

Руските окупационни сили не престават да активизират украински жители в съветските сили. Украинският център за опозиция заяви на 3 декември, че съветските управляващи в окупираната Макеевка, Донецка област, преследват украински жители, които стоят на опашка, с цел да получат бутилирана вода, с цел да им връчат призовките за готовност и да се уверят, че са регистрирани в локалния боен комисариат.
 Украйна чака втора вълна на готовност в Русия през януари
Украйна чака втора вълна на готовност в Русия през януари

Предполага, че ще бъдат мобилизирани сред 500 000 и 700 000 руснаци

Руските управляващи не престават да употребяват правосъдни ограничения за консолидиране на административния надзор върху окупираните територии. Държавната дума на Русия предложи на 30 ноември проектозакон, който вкарва наредба, съгласно която незаконно действие, осъществено на територията на нов индивид на Руската федерация преди 30 септември (датата на противозаконното анексиране на Запорожие, Херсон, Донецк, и Луганска област в Руската федерация) няма да бъде приет за незаконен или незаконен според Наказателно-процесуалния кодекс или Наказателния кодекс на Руската федерация, в случай че се смята, че е ориентиран към отбрана на ползите на Русия или гореспоменатите субекти.

Този проектозакон всъщност ще даде на следените от Русия съдилища в окупирани региони необятна независимост да отхвърлят наказателни каузи на съображение, че закононарушенията са осъществени в гонене на съветските ползи. Не е ясно какви типове противозаконни дейности се пробва да позволи съветската Дума посредством този проектозакон. Украинският център за опозиция заяви по-специално, че следените от Русия съдилища в Крим употребяват обвинявания в " екстремизъм " и " дискредитиране на съветската войска ", с цел да засилят репресиите против жителите на Крим.

Тези старания ускоряват съветския надзор върху правосъдните системи на окупираните територии в съветската система за наказателно правораздаване по метод, който ще даде на съветския закон по-широка независимост на преценка при установяване и присъждане на това, което съставлява правда в окупираните територии.

Украински източници оповестиха, че украинските партизански дейности не престават да заплашват съветските наземни информационни линии (GLOC) в окупираната Луганска област. Ръководителят на украинската Луганска област Сергей Гайдай съобщи, че украинските партизани са запалили автоматизирано железопътно съоръжение покрай електроцентралата Луганск в Счастието, на към 15 километра северно от град Луганск. Гайдай означи, че тази офанзива евентуално доста ще усложни съветските старания за превозване на съоръжение до фронтовата линия с железопътен превоз.

Подобни партизански дейности в тила на Луганска област могат да съставляват продължителни логистични провокации за съветските сили, до момента в който те се пробват да укрепят актуалната фронтова линия в западната Луганска област, до момента в който украинските войски не престават лимитирани контранастъпателни интервенции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР