Украинските граждани могат да получат Регистрационна карта на чужденец, на

...
Украинските граждани могат да получат Регистрационна карта на чужденец, на
Коментари Харесай

Украинските граждани получават регистрационни карти в ОДМВР-Кюстендил и РУ-Дупница 

Украинските жители могат да получат „ Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция “, както в ОДМВР-Кюстендил, по този начин и в РУ-Дупница. Възможността за издаване на карта и в ръководството в гр. Дупница има за цел да улесни регистрацията на бягащите от войната жители. Броят на записаните в Кюстендилска област е 143, от които половината деца.

Временната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период от една година. Право на краткотрайна протекция имат всички украинци, напуснали страната след 24.02.2022 година, като лицата би трябвало да се записват до 31.03.2022 година, с цел да им бъде публикуван регистрационен документ (ламинирана карта) със фотография и QR код.

Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция се дава от Пункт за първичен банкет към Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Лицата, позволени до територията на страната с годни документи за идентичност, могат да бъдат регистрирани и да им се издава Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция и в ОДМВР, за територията на Кюстендилска област – и в РУ-Дупница, и териториалните поделения на Държавна организация за бежанците при Министерски съвет.

След приключването на 1 година срокът на краткотрайната протекция може да бъде продължаван.

Този период може да бъде преустановен по-рано, в случай че войната завърши и в Украйна бъде възобновен мира и нейната самостоятелност.

Подробна информация може да намерите на Единен портал за хора, наранени от войната в Украйна със следния електронен адрес:

Във връзка с отпущането на средства на местата за настаняване, вписани в Националния туристически указател, по Програмата за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Република Украйна, според РМС № 145 от 10.03.22г., искащите да настаняват лица в категоризирани места за настаняване следва да попълнят формуляр НАСТАНЯВАНЕ-ФОРМУЛЯР, който може да бъде изтеглен от Министерство на туризма електронен адрес: и да го изпратят на следния мейл: [email protected]
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР