Украинските бежанци във Варна, които вече са регистрирани за временна

...
Украинските бежанци във Варна, които вече са регистрирани за временна
Коментари Харесай

Украинските бежанци във Варна може да останат без лечение

Украинските бежанци във Варна, които към този момент са регистрирани за краткотрайна протекция, не могат да употребяват правата си на здравноосигурени, алармират общопрактикуващи лекари в града. Оказва се, че при инспекция на здравния им статус, някои от бежанците не съществуват публично в регистрите.

Доктор Николай Христов е персонален доктор на четирима украински бежанци. Казва, че десетки желаят да се лекуват при него. Проблемът е, че тези пациенти, въпреки и със статут за краткотрайна протекция, не са регистрирани в системата и здравноосигурителният им статус е неразбираем.

Проблемът е, че ние просто не можем да си свършим работата, тъй като тези първи бежанци, които идват регистрирани, разумно са пациентите в най-голяма потребност – с тежки хронични болести, приемащи скъпи медикаменти, споделя доктор Николай Христов, персонален доктор.

Много от бежанците имат потребност от сериозна лекарска помощ. Пациент на лекар Христов към този момент е в интензивно поделение на една от лечебните заведения в града. Други би трябвало да одобряват животоспасяващи медикаменти, които Здравната каса покрива отчасти, само че единствено за здравно обезпечените.

Защото за тези скъпоструващи медикаменти и консумативи, които обезпечените пациенти получават, има тежка процедура, само че тези бежанци няма по какъв начин да отговорят на процедурата. И ние просто сме с вързани ръце, тъй като има тежка процедура, която няма по какъв начин да стартира, в случай че ние не ги записваме в Касата по някакъв метод. Чиновничките в касата споделиха да не ги записвам, при което аз изрично отхвърлих, тъй като не считам, че е редно по този метод да се замаже казусът, изяснява доктор Николай Христов, персонален доктор.

Проблемът би трябвало да се реши до дни, тъй като има пациенти с тежки болести, чието лекуване не търпи отсрочване, споделя лекар Николай Христов. Той сигнализира и за различен проблем – поради другия имунизационен календар у нас и в Украйна е допустимо бежанците да внесат в България от дълго време забравени заболявания.

Морбили, полиомелит, коклюш и други такива. За които не сме виждали или единствено по книгите сме чели. Не всички деца са имунизирани в България. Благодарение на антиваксърските нервности през последните години и на коронавирус пандемията също, имунизационното покритие спадна за морбили под 90%. Специално за морбили има контингент деца, това са децата до 13 месеца, които са без ваксина, тъй като първата се получава на 13 месеца. При тях болестта протича извънредно тежко, добавя доктор Николай Христов, персонален доктор.

От Министерството на здравеопазването оповестиха, че казусът със здравноосигурителните права на бежанците ще се реши, когато бъдат признати на второ четене от Народното събрание измененията в Закона за опазването на здравето. Именно тези промени регламентират статута на бежанците с краткотрайна протекция. Дотогава пациентите може да посещават незабавните кабинети. Уязвимите групи, измежду които деца, самотни майки, малолетни без придружители, хроничноболни и претърпели принуждение, се употребяват с права на здравноосигурени, даже и да не са регистрирани в системата.

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР