Украинските бежанци в Пазарджик надхвърлиха 200 души. Всички те са

...
Украинските бежанци в Пазарджик надхвърлиха 200 души. Всички те са
Коментари Харесай

Новопристигналите украинци в Пазарджик се настаняват в частни жилища


Украинските бежанци в Пазарджик надвишиха 200 души. Всички те са настанени в частни домове. Хората, които ги приютяват, сами извършват цялата логистика - както по регистрацията, по този начин и по обезпечаването на естествен живот и достъп до опазване на здравето.

Кризисният център , който трябваше да събере на едно място институциите в помощ на бежанците, към момента не е открит. Тъй като липсва съгласуваност сред звената, хората сами се провеждат посредством обществените мрежи.

Мрежата за самопомощ работи на територията на цялата страна. Българите сами са построили собствен спешен център и сами координират посрещането на бежанците:

" Групи от Facebook, ние им знаехме придвижването от Украйна, от кое място минават и им бяхме споделили, че ще бъдат настанени тук. Няма по-лошо от войната и когато в 1.30 часа през нощта дойдат с бус и не знаят къде отиват, три дни живели в Карпатите на -25 градуса и ние ги посрещахме с мой непосредствен другар, гледката, когато слизат едни дечица на 6, на 8 годинки, изплашени, не знаят къде отиват, е страшна. Ние се постарахме да им е топло, да им е уютно " – сподели Атанас Шопов, който е подслонил няколко бежанци с деца .

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР