Украински войници укрепват отбраната около Киев в неделя, като изкопаха

...
Украински войници укрепват отбраната около Киев в неделя, като изкопаха
Коментари Харесай

Киев се стяга за битка, за втори път се провали евакуацията на Мариупол

Украински бойци укрепват защитата към Киев в неделя, като изкопаха окопи, блокираха пътища и обезпечават връзка с частите за гражданска отбрана, до момента в който съветските сили бомбардираха близките региони и нападнаха градове и села наоколо до столицата.

В същото време не съумя и вторият опит за евакуция на жителите на югоизточния град Мариупол, за което взаимно се упрекнаха украинските сили и сепаратистите.

Докато въоръжените сили и цивилните доброволци се окопават, хиляди хора не престават да се пробват да избягат от 3,4-милионния Киев, защото страхът от пълномащабно нахлуване е все по-голям, отбелязва Ройтерс.

Киев бе пощаден от най-тежките сражения до момента, само че в близките градове и села се бушуват интензивни боеве и съветското министерство на защитата пусна в неделя, които се движат покрай столицата.

Видео, предоставено от въоръжените сили на Украйна, снимано в събота в региона на Киев, демонстрира напъните на локалните хора за отбрана на столицата, с купчини чували с пясък и бетонни плочи, положени през основен път, до момента в който украински бойци деликатно ревизират преминаващите коли.

В Ирпин, град на към 25 километра северозападно от Киев, мъже, дами и деца, опитващи се да избягат от въоръжени конфликти в региона, бяха над едноименната река.

Междувременно проруските сепаратисти и украинската Национална армия си размениха взаимни обвинявания за неуспеха през днешния ден да бъде отворен филантропичен кулоар за овакантяване на украинския град Мариупол. Това беше втори опит на страните да провеждат подобен маршрут, съобщи Ройтерс.

Телевизионният канал " Украйна 24 " сподели войник от полка " Азов " на Националната армия, който съобщи, че съветските и проруските сили, които са обкръжили пристанищния град, чието население е към 400 000 души, не престават да обстрелват регионите, които е трябвало да бъдат безвредни.

 Трети кръг от договарянията сред Украйна и Русия ще има на 7 март Виж още

Агенция Интерфакс цитира представител на донецката сепаратистка администрация, който упрекна украинските сили, че не са спазили лимитираното помирение.

Сепаратисткият представител заяви, че единствено към 300 души са напуснали града. Преди това украинските управляващи обявиха, че имат намерение да изтеглят над 200 000 души от Мариупол.

Градският съвет на украинския град Мариупол сподели, че през днешния ден ще стартира евакуация на част от четиристотинте хиляди поданици на гада, които са в клопката на обкръжаващите ги съветски сили, съобщи Ройтерс. Хората ще могат да стартират да напущат града в 12:00 ч. локално време в изискванията на краткотрайно преустановяване на огъня, което ще продължи девет часа.

 Зеленски настоял американските сенатори да му обезпечат съветски самолети Виж още

Подобен проект имаше и през вчерашния ден, само че евакуация нямаше поради траялата пукотевица сред съветските и украинските сили. Двете страни си насочиха взаимни обвинявания за неуспеха на избавителната акция.

Евакуацията на цивилни се провали и в южния град Волноваха.

Кметът на Мариупол сподели, че желае да помогне на повече от 400 000 поданици на града да го изоставен.

 Путин съпостави западните наказания с война Виж още

Според украинската полиция в други елементи на Украйна има непрестанен обстрел от страна на съветските сили, а в североизточния град Харков е имало и въздушни офанзиви.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че в Украйна е имало няколко набези против украински здравни заведения. Има доста починали и ранени, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в " Туитър ", само че не оповести детайлности. " Атаки против лечебни заведения или здравни служащи нарушават медицинския неутралитет и интернационалните филантропични закони ", сподели той.

Русия неведнъж отхвърли изказванията, че нападна цивилни обекти.

Хората, които съумяха да избягат от Украйна, се насочиха към Полша, Румъния, Словакия и други страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР