Украински стажанти се обучават за пилоти от гражданската авиация в

...
Украински стажанти се обучават за пилоти от гражданската авиация в
Коментари Харесай

Чехия учи украински младежи да управляват граждански самолети

Украински стажанти се образоват за водачи от гражданската авиация в Чехия. Вера и Данило са двама от 20-те студенти от Националния авиационен университет в Киев, които преди малко са почнали своето образование в Прага. Те летят на самолети „ Чесна “.

„ След като боевете приключат, Украйна ще се нуждае от бързо възобновяване на своята инфраструктура, неразделна част от която е гражданската авиация “, споделя Ян Липавски – министър на външните работи на Чехия.

Бюджетът на програмата е 22 млн. крони (900 000 евро). Средствата са от програмата за подкрепяне на Украйна и грант от Американската организация за развиване.

„ Добре е за нас, тъй като можем да летим и да се образоваме за европейски водачи “, споделя Данило Осадший – украински водач стажант.

„ Когато войната свърши, се връщам в Украйна, тъй като е моята татковина. Бих желала да полетя от летище Притал до Киев, само че зависи от доста фактори “, добавя Вера Литвин – украински водач стажант.

Програмата не е ориентирана към образование на военни водачи.

„ След първата година на образование в Чешката република, украинските студенти ще получат разрешителни за водачи на цивилен полети, които могат да летят на всички места в Европа “, предава Иржи Скансел – Euronews, Прага.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР