Украински журналист, работил като кореспондент на италианския вестник Република (La

...
Украински журналист, работил като кореспондент на италианския вестник Република (La
Коментари Харесай

Руски снайперисти убиха украински журналист и раниха италиански в Украйна

Украински публицист, работил като сътрудник на италианския вестник " Република " (La Repubblica), е бил убит от снайперисти в Украйна, заяви изданието.

Богдан Битик е работил дружно с италианския кореспондент Корадо Дзунино , който е бил ранен, когато са попаднали в засада от хипотетични съветски снайперисти в Херсонска област, добавя вестникът. Двамата са били облечени в бронежилетки с надпис " Press ".

През есента на предходната година Русия разгласи, че е анексирала Херсонска област, макар че управлява единствено част от нея.

Журналистите са били набелязани покрай Антоновския мост на река Днепър край следения от Украйна град Херсон, който се намира на западния бряг на реката.

Руските сили унищожиха отчасти моста, когато се изтеглиха от града през реката през ноември. Сега се оповестява, че украинските сили са разположили позиции на източния бряг наоколо.

Репортерите са минали през три контролно-пропускателни пункта и украинските военни са ги пропуснали " без проблем ", описа Дзунино в телефонен диалог с вестника си.

След това той чул " съскане " и видял сътрудника си неподвижен на земята.

" Бяхме ударени. Видях Богдан на земята, той не помръдваше. Пълзях, до момента в който не се измъкнах от линията на огъня. Тичах, до момента в който не се натъкнах на цивилна кола. Бях целият в кръв. Няколко пъти се пробвах да се обадя на Богдан, само че той не отговаряше ", описа оживелият публицист, представен от Би Би Си.

В момента той се лекува в болница в Херсон.

Битик " за жалост не съумя ", написа изданието и отбелязва, че той оставя брачна половинка и наследник.

" Той беше мой огромен другар, болката е непоносима ", споделя още сътрудника му Дзунино.

Вестникът показва, че се оказва мъчно да се открие тялото на Битик поради съветските снайперисти.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели пред италиански медии, че съветските сили са виновни за убийството.

" Руснаците не се интересуват дали си руснак, италианец или украинец, те просто стрелят ", сподели той.

Генералната прокуратура на Украйна заяви, че Херсонската регионална прокуратура води досъдебно следствие за нарушение от Русия на законите и обичаите на войната.

„ На 26 април съветските войски, още веднъж нарушили нормите на интернационалното филантропично право, обстреляха Антоновския мост край Херсон. В резултат на това почина граждански мъж. Кореспондент на задгранично издание също получи огнестрелна рана в рамото. Той е работил върху материал за живота в града ", се споделя още в известието.

Засега няма коментар от Москва. Миналата седмица съветският президент Владимир Путин следените от Москва елементи на Херсон.

Преди гибелта на този публицист правозащитната организация " Репортери без граници " заяви, че след пълномащабното навлизане на Русия предходната година в Украйна са били убити 8 и ранени 19 кореспонденти .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР