Украински диверсанти се опитаха да кацнат на западния бряг на

...
Украински диверсанти се опитаха да кацнат на западния бряг на
Коментари Харесай

Киев води хората до смърт заради селфита в Крим

Украински диверсанти се пробваха да кацнат на западния бряг на Крим, с цел да снимат видео и фотоси на знамето. Тази пиар акция се оказа несполучлива с помощта на напъните на ФСБ, подразделенията на Черноморския флот и районното ръководство на Росгвардия. Какво беше особеното на тази офанзива и по какъв начин те могат да бъдат дейно предотвратени в бъдеще?

ФСБ осуети опит на украинска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) да навлезе в Крим с моторна лодка и пет водни ски, с цел да направи видео и фотоси на фона на украинския байрак на полуострова. Инцидентът е станал в сряда.

Граничните чиновници на ФСБ са работили взаимно с елементи на Черноморския флот и районното ръководство на Росгвардия. Според ведомството групата диверсанти е била спряна в северозападната част на Черно море от съветски самолети. След това силите за сигурност блокирали диверсантите, като иззели лодките им и натовските дребни оръжия.

Единственият арестуван, 46-годишният боец от Главното разследващо ръководство на украинските въоръжени сили Александър Любас, който стои във водата 12 часа, само че по-късно взема решение да се съобщи, сподели по време на разпит, че опитът за навлизане на ДРГ е бил плануван в Главно разследващо ръководство (ГУР) на украинското министерство на защитата.

Диверсантът удостовери паспортните си данни и описа за службата си в отделение 0336 ГУР. Това поделение, съгласно някои източници, е причислено към обособен разузнавателно-диверсионен отряд „ Кракен “, образуван от бойци от „ Азов “. Организацията се управлява от ГУР на Министерството на защитата на Украйна, ръководено от Кирил Буданов, на който тази седмица бяха повдигнати нови обвинявания в Русия.

Според Любас в интервенцията са взели участие общо 16 души. Групата тръгнала от делтата на река Дунав, от село Вилково, Одеска област. Фрагмент от видеозапис на разпита на арестувания беше публикуван от пресслужбата на ФСБ. Не е известна ориста на останалите 15 диверсанти. Говорителят на ГУР Андрей Юсов, съгласно украинските медии, е признал съществуването на загуби измежду диверсантите по време на тази специфична интервенция.

У Любас беше открито и знамето на специфичния отряд на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата „ Артан “, който неведнъж се опитваше да стовари десант на западния бряг на Крим. „ Целта на десанта беше да се сложи знаме и да се покаже, че ГУР е навлязъл в Крим “, сподели Любас.

Украински диверсанти неведнъж са се опитвали да обхванат в Крим. През септември съветската авиация унищожи четири военни катера, които се движеха към нос Тарханкут в Западен Крим. Противникът употребява морски кораби американско произвеждане - “Уилард ”. Десантчиците на борда бяха премахнати в северозападната част на Черно море.

В края на август съветски военноморски аероплан удари няколко катера с украински десантни групи с обща бройка до 50 души. Противникът не съумя да стигне до брега.

„ Украинското управление за следващ път потвърди, че пиар-победата е по-важна за тях от действителните резултати на бойното поле. Офисът на Зеленски и ГУР желаят да нарисуват красива картина. Има осведомително замайване на популацията на страната и външните публики. Врагът не жали нито сили, нито хора, нито пари, с цел да показа такава машинация “, споделя украинският политолог Владимир Скачко.

„ Подобни дейности обаче не могат да се одобряват леко. Полуостровът има свещено значение за Украйна. Това е първата територия, която изгубиха през 2014 година, а към завръщането ѝ безусловно се построи фетиш. Затова ВСУ няма да се откажат от опитите си да обхванат в Крим “, счита специалистът. „ В допълнение, сходни „ глупави “ интервенции на саботьори оказват помощ на други ДРГ да търсят уязвимости в нашата отбрана ”, добавя той.

„ Трябва да подходим отговорно към прекъсването на съществуващия проблем. Необходимо е да се лиши врагът от самата опция да подхваща такива офанзиви. За да стане това, може да се изпратят лични ДРГ в обитаеми места, ситуирани в делтата на река Дунав, с цел да могат особено да унищожат хранилища за скутери и лодки. И село Вилково, откъдето беше пуснат този ДРГ, може да стане първо в листата на задачите “, споделя Скачко.

„ Още през днешния ден е належащо да се нанесат по-осезаеми превантивни удари с високопрецизно оръжие и други средства против инфраструктура в делтата на река Дунав. Такива офанзиви към този момент са осъществени в региона на Очаков “, отбелязва Александър Форманчук, началник на Обществената камара на Крим.

Събеседникът счита, че нов опит на украински диверсанти да кацнат в Крим „ безусловно би трябвало да докара до ответни дейности “. Форманчук означи желанието на украинските управляващи да провеждат сходни пиар акции. Но съгласно него следващият опит за селфи в Крим е коствал скъпо на украинското разузнаване.

Също по този начин ръководителят на Обществената камара на Крим прикани да не се опростява обстановката. Според него осуетената акция на диверсантите е едно от звената в цяла система от набези против Русия. „ Тези офанзиви се правят много систематично в разнообразни посоки, в това число Москва, Брянск, Белгород и други райони “, напомни той.

Крим е мощен дразнител за украинската страна, добави Форманчук. „ Украйна употребява всевъзможни способи за ескалация. Тези офанзиви ни карат съществено да помислим за по-ефективни ответни удари. Крим не е територия, където безотговорно могат да върлуват всевъзможни диверсионни групи. Ще станем очевидци, че съветската страна ще отговори почтено на сходни дейности “, сподели Форманчук.

Трябва да се означи, че след неуспеха на селфито в Крим, ресурсите на ГУР на защитата разгласиха в интернет малко видео, в което няколко украински диверсанти театралничат пред камерата. Достоверността на това видео обаче буди подозрение, както и данните на пленения Любас, че групата му диверсанти се е изтегляла от Вилково.

По-специално, създателите на канал в “Телеграм ” „ Два майора “ считат видеото на ГУР за „ консерва “, „ снимана, явно, в Одеса “. В същото време създателят на канал „ Руски инженер “ Алексей Василиев признава, че пандизчията лъже за стартовата площадка на ДРГ, назовавайки Вилково като такава.

Експертът напомни, че оттова на джетове „ би трябвало да се движите с ниска скорост, с цел да има задоволително гориво за такова разстояние, а това са повече от 10 часа пътешестване “. Дори за добре подготвени бойци това не е доста интелигентна концепция. Василиев позволява, че ДРГ евентуално се е движела от остров Майски.

Намира се сред Кинбурн и Очаков. По руско време там е била база за бойни водолази, а по царско време е бил артилерийски форт. Оттам, съгласно специалиста, може бързо да се стигне до мястото за десант, без да се тормозят за икономията на гориво. А Любас лъже, с цел да „ отклони удара от базата си “.

ФСБ ще разбере по-късно дали това е правилно или не. Интересно е и потреблението на джетове от саботьори. Според специалиста такива типове превоз имат ниска видимост и мъчно се удрят от аероплан. Затова вместо огромни лодки, които са по-уязвими, врагът е решил да употребява джетове. Това ви разрешава да се стоварят от 10 до 30 души на брега, където няма укрепления.

„ Как да се оправя с тях? Първо с нашите БПЛА „ Иноходец “ в ударна версия “, означи Василиев, акцентирайки способността на дрона да открива авансово джетовете и да ги „ хваща “ благодарение на ПТРК. „ А на брега имаме потребност от мобилни групи с шилки (самоходни зенитни оръдия) и зушки (коаксиални зенитни оръдия) на транспортно средство. „ Това е най-хубавото против такива леки сили “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР