Украинската прокуратура повдигна наказателно дело срещу руския президент Владимир Путин.

...
Украинската прокуратура повдигна наказателно дело срещу руския президент Владимир Путин.
Коментари Харесай

Киев повдигна наказателно обвинение на Путин

Украинската прокуратура повдигна наказателно дело против съветския президент Владимир Путин. Повод за това са указите, с които той призна независимостта на Донецк и Луганск, заяви основната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова. Делото против Путин е по член от Наказателния кодекс, който не разрешава апелите към смяна на националните граници от страна на управляващите.

По-рано в понеделник Украйна изиска незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради риска от съветско навлизане в страната. Това стана още преди съветският президент Владимир Путин да признае за самостоятелни Донецк и Луганск и да подреди на армията да обезпечава сигурността им. Лидерите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск Леонид Пасечник Денис Пушилин са поискали персонално от Владимир Путин признаването на независимостта на самоправъзгласилите се Донецка и Лидерът на проруските сепаратисти в региона на Луганск Леонид Пасенчик разгласи доброволна готовност за мъжете над 55 години.

Преди два дни той беше мобилизирал единствено мъжете от 18 до 55 години, като им забрани да напущат окупираната територия. Леонид Пасенчик е отпред на един от двата региона в Източна Украйна, които бяха завладяни от проруски сепаратисти още през 2014 година – регионът на Луганск. Тази територия се самообяви за " Луганска национална република " (ЛНР), която не е интернационално приета.

Руските танкове и бойни машини, ситуирани покрай границата с Украйна, към този момент се движат " на личен ход ", демонстрират сателитни фотоси. Доскоро те бяха придвижвани върху танкови транспортьори или по железопътни линии. Съобщението е на Conflict Intelligence Team (CIT), представено от Радио Свобода. CIT е проверяваща група, която беше измежду първите, разгласили любителски фотоси от скупчването на съветски войски покрай границата с Украйна в края на 2021 година По тях създателите откриха типа на военните елементи.

Русия и Беларус взеха решение да удължат взаимните си военни учения. Те започнаха на 10 февруари и трябваше да приключат в неделя. Със завършването им се очакваше, че към 30 000 съветски военни, които се намират в Беларус покрай украинската граница, ще изоставен страната. В събота регионите на Донбас, които са под контрола на проруските сепаратисти, са били обстреляни към 2000 пъти, заяви Ройтерс.

За петък се оповестява за към 1600 обстрела. Ройтерс се базира на данни на мониторинговата задача на ОССЕ за Украйна, която следи дали в региона се съблюдава оповестеното примирия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР