Украинската федерация по фехтовка обяви, че ще бойкотира турнирите, които

...
Украинската федерация по фехтовка обяви, че ще бойкотира турнирите, които
Коментари Харесай

Украйна бойкотира турнирите по фехтовка, в които участват Русия и Беларус

Украинската федерация по фехтовка разгласи, че ще бойкотира шампионатите, които включват спортисти от Русия и Беларус поради нашествието на Москва в Украйна и продължаващата война там. Решението бе взето на „ изключителна среща “ на федерацията, стана ясно от нейно изказване.

„ Беше решено освен да участваме в дуели с съветски или беларуски спортисти в шампионати на всякакво равнище, само че и нашите спортисти, треньори и съдии да не вземат участие в съревнования, в които има съветски или беларуски състезатели “, се споделя в мнението. Украинската федерация има намерение още да оспорва „ противозаконното и срамно решение “ на ФИЕ – Международната федерация по фехтовка, по-рано този месец да разреши на съветски и беларуски фехтовачи да се завърнат към интернационалната сцена.

ФИЕ няма финалното решение по отношение на присъединяване на Игрите в Париж следващата година, защото то ще бъде „ обект на евентуални рекомендации или бъдещи решения на МОК “. Решението на Украйна обаче ще повлияяе на възможностите на фехтовачите им да се класират за Олимпиадата, защото квалификациите ще се проведат от април до март 2024, когато руснаци и беларуси ще могат да вземат участие.

Фехтовката стана първият олимпийски спорт, който отваря още веднъж вратите си за руснаци и беларуси, една година след изключването им заради войната в Украйна. Миналата седмица, Германската федерация по фехтовка анулира планувано международно състезание по рапира за дами, с цел да „ изпрати явен сигнал “, че не се усеща удобно с решението на ФИЕ да смени възбраната.

Украинският президент Володимир Зеленски бе безапелационен, че е твърдо срещу възможното връщане на съветски и беларуски спортисти, в това число под безпристрастен байрак. МОК предложи „ пътека “ в края на януари за образуване на завръщане на спортисти под безпристрастен байрак, в случай че те „ не са интензивно подкрепяли войната в Украйна “.




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР