Украинската армия има нужда от боеприпаси, с които България разполага.

...
Украинската армия има нужда от боеприпаси, с които България разполага.
Коментари Харесай

Военен експерт: Украйна има нужда от боеприпаси, които трябва да имаме на склад

„ Украинската войска има потребност от муниции, с които България разполага. Това е едно от най-важните неща, с които ние можем в действителност да бъдем потребни на Киев при отразяването на съветската инвазия в страната. “ Това съобщи пред БГНЕС военният специалист Калин Димитров.

От началото на военния спор през февруари Димитров е прекарал общо към три месеца в Украйна и сега е консултант на локален фонд, който се занимава с оборудването и въоръжението на украинската войска.

„ България може да помогне в доста посоки, само че въпросът е дали политическото предпочитание ще съвпадне с желанието на Министерството на защитата. Видяхме в българския парламент една сериозна воля, изразена от 175 народни представители. Беше обещано време на МО да изготви предложение. Предварително чухме от министъра на защитата да споделя, че неговото предложение ще бъде доста консервативно. Това може да значи, че това политическо решение няма да бъде облечено в действителни дейности “, сподели специалистът.

Той акцентира, че „ най-големият въпрос, който България може да реши сега е с боеприпасите руско произвеждане “. Тези муниции би трябвало да са налични в нашите хранилища в огромни количества или най-малко по този начин е съгласно мобилизационните проекти.

„ Проблемът е, че потребностите на украинската войска са доста по-големи, в сравнение с индустриалните мощности на България и останалите страни някогашни членки на Варшавския контракт “, добави Димитров.

Той предложи да се създадат съществени заключения от спора.

„ Тази война ще счупи доста стандарти, с които сме привикнали и тя към този момент го прави. Много хора бяха привикнали да мислят със старите стандарти – салдото на силите и средствата. Съдейки по формалния баланс на силите и средствата, Украйна трябваше да загуби още през април.

Развитието на този спор не е по класическия вид. Ние видяхме, че втората по мощ войска в света не можа да наложи надмощие на военния спектакъл. Видяхме какви са преимуществата и каква е решаващата роля на актуалните противотанкови средства на ниско равнище. Видяхме какъв брой е значима мотивацията, за която доста постоянно забравяме “, сподели Димитров.

Според него преди да стартираме да си пишем стратегиите е хубаво да погледнем тази война, да създадем заключения от нея и тогава въз основата на този огромен финален спор да се осъвременят стратегиите за превъоръжаване.

По отношение на самите заключения, Димитров уточни два от тях, на които да се обърне изключително внимание: 1. Много е значимо да имаш готови военни на запаса, които да се включат в точния момент, а не да разчиташ на това, че когато стартира войната ти ще подготвяш военни; 2. Съществената роля на леките пехотни подразделения, които са снабдени със модерно оръжие.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР