Указът на американския президент за регулация на изкуствения интелект е

...
Указът на американския президент за регулация на изкуствения интелект е
Коментари Харесай

Джо Байдън подписа указ за регулация на изкуствения интелект

Указът на американския президент за регулация на изкуствения разсъдък е впечатляващ с тематиките, които визира. Той е в действителност изчерпателен, покрива множеството значими аспекти и е доста американоцентричен. Това сподели футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването пред Фокус.

В първата част на документа е заложено, че изкуственият разсъдък не трябва да се употребява или той би трябвало да бъде мощно контролиран при създаването на биологични материали, уточни тя. " В синтетичната биология, при опцията да се секверина, да се наблюдава генома, той би могъл да написа синтетичен код на нови организми. Това биха могли да са нови биологични оръжия, с които да отворим Кутията на Пандора. Вече има разработка на органоиди – детайли от човешкия мозък, които са направени по неестествен метод, посредством синтетична биология. Ако включим към това и изкуствения разсъдък, отвън използването за фармацията и създаването на нови медикаменти, това би могло да има пагубни последствия ", означи доцент Тодорова.

Тя акцентира, че във връзка с наличието и подправените вести също са заложени ограничения по отношение на контрола от страна на разнообразни държавни структури.

Мариана Тодорова напомни, че през юни тази година Европейската комисия разгласява документ, посочващ основни функционалности на изкуствения разсъдък като рискови – лицево различаване, достъп до сериозна инфраструктура, потребление на изкуствения разсъдък от деца. " В случая идентифицираме проблемите, само че не обмисляме всички приложения и оставяме доста сиви зони и правна празнина ", разяснява тя.

В указа на Байдън са оценени сферите, в които изкуственият разсъдък ще има въздействие, само че са пропуснати основни негови дефицити, означи футурологът. " Тук се приказва за предубеждения, само че не се приказва за халюцинации и за странични резултати. Този документ е положително начало, доста по-подробен е от това, което Англия и Европейската комисия предложиха, само че към момента не са осмислени фундаментални проблеми, като това по какъв начин може да се пренапише човешкия език, по какъв начин може да се хакне цивилизацията или по какъв начин може да се трансформира образованието. Говори се за обучение, само че в положителен аспект, за персонализацията. И единият, и другият метод не са задоволителни. Скоростта, с която политиците се движат, е доста по-ниска и незадоволителна да улови резултатите на технологията ", сподели още Тодорова.

Указът на Байдън не поставя спирачки пред развиването технологиите и изкуствения разсъдък. " Не се поставят спирачки, макар условието всички компании да разкриват тестванията, които са правили. Байдън отделя особено внимание върху достъпа до сериозна инфраструктура, като електрически системи, нуклеарни оръжия, дронове, което до момента не беше правено. По отношение на конкурентоспособността на по-малките играчи има косвена опасност ", означи доцент Тодорова.

Джо Байдън слага извънреден акцент върху гражданските права, правораздаването и предварителна защита на закононарушения, добави тя.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР