Уиламет Уиламет тежи 15,5 тона и има площ 7.7кв.м. Той е

...
Уиламет
Уиламет тежи 15,5 тона и има площ 7.7кв.м. Той е
Коментари Харесай

Най-големите метеорити на Земята

Уиламет

Уиламет тежи 15,5 тона и има повърхност 7.7кв.м. Той е най-големият астероид откриван в миналото в Съединени американски щати и се състои от 91% желязо и 7,62% никел.

Метеоритът е открит от Елис Хъджис през 1902г. Той схванал, че откритието му е скъпо и три месеца се опитвал да го реалокира на километър разстояние от частната земя на която се намирал и да го разгласи за негова благосъстоятелност. В последна сметка го заловили и астероидът е платен за $26000 с цел да бъде показан в Американския исторически музей.

Мбози

Официално открит през 1930г – дотогава е считан за заветен камък от локалните племена – Мбози е голям астероид в Танзания, огромно парче метал от космоса тежащо 16 тона. Както при доста астероиди, липсват следи от кратер. Първоначално астероидът е бил заровен до половината в земята, само че през днешния ден е изровен и под него е изработен плинт.

 

Агпалилик

Открит през 1963г. от Вагн Ф. Бучвалд, Агпалилик е на четвърто място по величина в гренландския Кейп Йорк и е по-малката част от огромния астероид с маса от 20 тона. В момента се намира в Геологическия музей в Копенхаген.

Метеоритът в Кейп Йорк, от който се е отделил Агпалилик и се е разрушил на Земята преди повече от 10 000 години, е един от най-големите стоманени астероиди на планетата. Векове наред инуити, които живеели към останките са ги употребявали като източник на желязо за производството на принадлежности и оръжия до момента в който през 1818г. това не доближава до ушите на учените. Между 1818г. и 1883г. се организират пет експедиции за да се наблюдава източника на желязо, само че всички са се провалили.

Бакубирито

Големият Бакубирито безспорно е най-големият астероид в Мексико и един от най-големите галактически обекти, които са се сблъсквали със Земята без да я унищожат. Четири метровото парче желязо тежи 22 тона и може да бъде забелязано в Centro de Ciencias de Sinaloa, където притегля вниманието на туристите.

Огромният астероид е открит от американския геолог Гилбърт Елис Бейли през 1892г. и е изровен благодарение на локалните хора.

Ахнигито

По-голямото парче от астероида в Кейп Йорк. Ахнигито тежи 31 тона и е най-тежкият астероид, преместван от човек. Първите клюки за желязо в Гренландия се появяват през 1818г., само че чак през 1894г. американския откривател Робърт Пиъри съумява да открие астероида.

На Пиъри му трябват 3 години с цел да натовари астероида на корабите. За да стане това се е наложило построяването на единствения железопътен път в Гренландия. Изследователят съумял да продаде находката си на Американския исторически музей за $40000.

Ел Чако

Най-големият откъс от стоманен астероид, който е част от групата астероиди Campo del Cielo и кратерът с повърхност 60кв.км. носещ същото име. Той тежи 37 тона и е вторият по величина астероид изваждан от повърхността на Земята.

Ел Чако е открит през 1969г. на дълбочина 5 метра благодарение на детектор за метали. Околните кратери са на възраст 4000-5000 години и са видяни още през 1576г. от локалните поданици.

През 1990г. аржентински служител на реда съумява да осуети опита на ловеца на астероиди Робърт Хааг да открадне Ел Чако, който по това време бил изнесен от страната.

Хоба

На чело в класацията застава астероидът Хоба в Намибия. Смята се, че 60 тонното парче метал е било забавено от земната атмосфера дотам, че е останало непокътнато и едвам заровено. Дори има изказвания, че с помощта на неизмеримо плоската си форма, астероидът се е плъзнал по земята.

Хоба е паднал преди по-малко от 80000 години, формиран е от 84% желязо и 16% никел и е най-масивното естествено образувало се парче желязо на повърхността на Земята. Заради огромната си маса, астероидът не е локален от мястото си от откриването си през 1920г. когато фермер блъснал на желязо до момента в който обработвал земята си. Огромният Хоба е посещаван от хиляди туристи всяка година.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР