Уеб-базирана платформа ще дава възможност на банките за развитие от

...
Уеб-базирана платформа ще дава възможност на банките за развитие от
Коментари Харесай

ББР създава платформа за съвместно финансиране на проекти от региона

Уеб-базирана платформа ще дава опция на банките за развиване от района да показват свои планове в разнообразни области и да търсят съфинансиране за тях. Инициативата бе обявена от Стоян Мавродиев, основен изпълнителен шеф на Българската банка за развиване (ББР) по време на среща на представителите на банките за развиване от Балканите и Централна и Източна Европа. Системата ще разреши на тези финансови структури да разискват взаимни действия и да обменят опит и положителни практики.

По време на срещата пет нови институции се причислиха към Меморандума за съдействие, подписан през предходната година. Така документът към този момент включва единадесет национални и многостранни банки за развиване от Хърватия, Унгария, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения и България. Меморандумът дава опция за реализирането на огромни инфраструктурни планове без натрупването на дълг от обособените държавни управления и посредством активизиране на запаси от разнообразни източници. Споразумението планува още продан и разпространение на най-хубавите практики за финансиране на инфраструктурата, възстановяване и развиване на търговията.

На форума "Пътища за партньорства ", отдаден на 20-годишнината на ББР, Мавродиев подчертава, че капацитетът на Югоизточна Европа е в действителност огромен, на някои от страните следва присъединение към Европейски Съюз и това значи опция за интензивен стопански растеж. Той акцентира, че сполучливият образец на Плана „ Юнкер “ за стимулиране на вложенията, в интервала 2021-2027 продължава с огромната самодейност на Европейската комисия – програмата „ InvestEU “. Очакванията за тази стратегия да генерира над 650 милиарда евро спомагателни вложения в целия Европейски Съюз.

"С присъединяване си като прилагащи сътрудници в тази стратегия националните насърчителни банки могат да играят доста значима роля, като финансира планове в бранша на дребните и междинни предприятия, да оказват помощ за доближаване на стопанските системи на страните-членки ", уточни основният изпълнителен шеф на Българската банка за развиване.

ББР декларира желание за присъединяване в Програмата „ InvestEU” и гаранционния фонд към програмата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР