Удостоверение за ваксинация, което важи в целия ЕС, да осигурява

...
Удостоверение за ваксинация, което важи в целия ЕС, да осигурява
Коментари Харесай

Предложение от Гърция: ваксинираните да се движат свободно из ЕС

Удостоверение за имунизация, което важи в целия Европейски Съюз, да обезпечава свободно придвижване на всички имунизирани – това е предлагането на гръцкия министър председател. В писмото си до Еврокомисията той даже е приложил заготовка за бъдещия европейски имунизационен паспорт.

Това ще подтиква жителите да се имунизират

Писмото, което съгласно „ Билдцайтунг “ стартира с обръщението „ скъпа Урсула “, се появява девет дни преди срещата на Европейски Съюз на високо ниво, отдадена на ковид и пандемията. Ето какво апропо предлага Мицотакис:

„ Ваксинираните лица би трябвало да получат свободно право на пътешестване. Това ще подтиква и жителите да се имунизират, тъй като единствено по този метод може да бъде обезпечено завръщане към нормалността. “

Мицотакис счита, че в Европейски Съюз бързо би трябвало да бъде открит консенсус за структурата и наличието на един общоприемлив имунизационен паспорт. Според него става дума за едно стандартизирано уверение, че приносителят е бил сполучливо имунизиран против ковид.

Агенция Франс Прес напомня, че сривът на туризма нанесе тежък удар върху гръцката стопанска система – даже откакто страната отвори летищата си за задгранични туристи през предходната година. В момента гръцките финансови управляващи считат, че през 2020 година стопанската система на страната се е свила с 10,5 %.

Писмото на Мицотакис налива масло в огъня на една полемика, която тлее в Европейски Съюз от предишния месец: допустимо ли е имунизираните хора незабавно да се върнат към естествения си метод на живот или пък би трябвало да се солидаризират с останалите жители на Евросъюза досега, в който ще има задоволително ваксини за всички?

Гърция желае нормализация на европейско ниво

Франс Прес показва, че с първата вълна на ковид Гърция се е справила по-добре от множеството европейски страни, само че през ноември още веднъж е въвела локдаун, който към този момент е годен до 18 януари. В момента Атина явно търси бърза нормализация на европейско ниво, в това число и поради икономическата си взаимозависимост от туризма.

В писмото си до Европейска комисия Мицотакис написа: „ Следващите два месеца ще са решаващи за гарантирането на всеобща имунизация за всички жители на Европейски Съюз и в същото време за намаляване на нивото на новите инфекции. Така ще се положат основите за завръщането към една относителна икономическа и обществена нормалност през 2021 година. “ Гръцкият министър председател акцентира обаче, че имунизацията би трябвало да бъде доброволна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР