Удължиха компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Удължиха

...
Удължиха компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Удължиха
Коментари Харесай

Удължиха компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока

Удължиха обезщетенията за бизнеса поради високите цени на тока. Удължиха обезщетенията за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия  до края на месец март. Това стана ясно в сряда след постоянното съвещание на Министерски съвет. 

“Компенсирането на небитовите консуматори и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи поради високите цени на електрическата енергия ще продължи до края на м. март 2023 година Това реши държавното управление на днешното си съвещание, одобрявайки стратегия за компенсиране за интервала 1 януари 2023 – 31 март 2023 година ”, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Програмата  надгражда предходните настоящи аналогични документи , създадени и признати, с цел да понижат отрицателните последствия върху бизнеса от високите енергийни цени. От нея ще се възползват всички към 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа сила, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за софтуерните им разноски, оповестяват от държавната пресслужба.

Индикативният бюджет на програмата е в размер на  близо 330 млн. лева за всички небитови крайни клиенти  на електрическа енергия и за операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи при постигане на средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ над избраната от КЕВР планирана пазарна цена за настоящия регулаторен интервал. Средствата ще бъдат обезпечени от целевите вноски, които задължените лица вършат във фонда „ Сигурност на електроенергийната система “, става още ясно от известието на Министерски съвет.

Програмата предвижда  всички небитови крайни клиенти да бъдат обезщетени напълно  за разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и  базовата цена от 200 лв/МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат обезщетени за електрическата енергия, която закупуват за софтуерните си разноски. Максималният размер на компенсацията за тях се пресмята като разлика сред междинната месечна цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ и избраната от КЕВР планирана пазарна цена от 421.08 лв/МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446.78 лв/МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи.

Продължаването на обезщетенията за операторите и през първото тримесечие на 2023 година ще спомага за понижаване на финансовия им недостиг, който се натрупва поради  повишени софтуерни разноски . От своя страна, това е фактор, който лимитира нуждата от повишаване на мрежовите услуги за всички крайни консуматори, включително – и за битовите.

Компенсациите по програмата  ще бъдат изплатени до 30 юни 2023 година

Създадоха робот за опрашване на растения

 

Удължиха обезщетенията за бизнеса поради високите цени на тока

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР