Учудвам се на твърдоглавието, което се проявява в България. В

...
Учудвам се на твърдоглавието, което се проявява в България. В
Коментари Харесай

Икономист: Учудвам се на твърдоглавието за ДДС, което се проявява в България

Учудвам се на твърдоглавието, което се демонстрира в България. В 24 от 28 страни в Европейски Съюз имат диференциран Данък добавена стойност върху храните и то от 30 година Важно е опитът на Европейски Съюз да бъде прибавен у нас. Преките ни налози върху приходите са относително ниски, само че косвените налози са огромни, това разрешава да се усилват неравенствата. България продължава да е страната с минимум ползване на глава от популацията.
Това сподели икономистът Румен Гълъбинов в предаването " Лице в лице " по бТВ.

20% Данък добавена стойност към този момент 25 година е въведен в България и не е променян. Данък добавена стойност е главният налог в Европейски Съюз. В Германия е 8 %, има страни с 3%, във Англия е 0%. Румъния понижи предходната година Данък добавена стойност на някои артикули. Тази страна бележи рекордни равнища на Брутният вътрешен продукт. С намаляването на Данък добавена стойност бяха понижени цените на тези артикули, разяснява икономистът. Ако се понижи Данък добавена стойност у нас и цените са същите това значи, че има картел. Според него, засиленият надзор, би попречил да се стигне до картел на пазара, каквото безпокойство има.

„ Нека да забележим по какъв начин този налог се отразява на страните към нас. Румъния понижи Данък добавена стойност върху храните преди две години и цените като цяло паднаха. Страната бележи рекорден растеж на Брутният вътрешен продукт. Нали това желаеме и ние? Ние сме на 9-то място. Другите страни в челото са все от нашия район и при тях има диференцирано Данък добавена стойност “, акцентира Гълъбинов.

Според икономиста в този момент е подходя момен да се понижи Данък добавена стойност, тъй като е излязла прогноза, че към края на годината ще имаме бюджетен остатък от 3 милиарда лв.. По думите му това е една добра възглавница, която може да бъде добра опция да се поддържа такова понижаване.

„ Друго предложение, което ще оживи стопанската система е да се понижи междинният необлагаем най-малко. По този метод ще се даде опция за по-високи приходи и повече покупки “, счита икономистът.

Той прикани да се поучим от старите страни-членки, където този модел работи от години. По думите му въвеждането на необлагаемия най-малко също може да оживи потреблението. Ако желаеме да запазим плоския налог, дано въведем този най-малко. България е единствената страна, която има плосък налог, само че не и необлагаем най-малко. България е страната с минимум ползване на глава от популацията. На нас ни би трябвало ползване, съобщи още Гълабинов.

" Чуждите вложения за 4-те месеци на годината не престават да понижават, понижава дяловия капитал и реинвестирана облага. Дори намалениет о на Данък добавена стойност индиректно ще повлияят и на вложението, тъй като в случай че остават повече пари даже в дребния и междинния бизнес, те биха вложили. Много е значим прага за регистрация. Да възприемем 100 000 лв. като най-малко за регистрация също би било глътка въздух за бизнеса. “, обясни финансовият специалист.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР