Учителска стая на германския режисьор Илкер Чатак спечели европейската филмова

...
Учителска стая на германския режисьор Илкер Чатак спечели европейската филмова
Коментари Харесай

Германският филм Учителска стая спечели наградата LUX за 2024

" Учителска стая " на немския режисьор Илкер Чатак завоюва европейската кино премия LUX за 2024 година нощес на гала в постройката на Народното събрание в Брюксел.

Филмът е осъществен в Германия и споделя за Карла, млада гимназиална учителка с полски генезис, отличаваща се от сътрудниците си с идеализма си.

Когато серия от мистериозни обири основава ескалация на обществената динамичност в учебното заведение, Карла взема решение по сосбствен път да проверява случая.

С помощта на скрита камера през преносимия компютър си и за изненада на всички, тя разкрива крадеца, само че нейното разобличаване отприщва сили, които последователно излизат отвън надзор и слага Карла пред комплицирана алтернатива.

Заместник-председателят на Европейския парламент Евелин Регнер (S&D, Австрия) сподели на церемонията в Европейския парламент:

" Културата и киното в частност играят основна роля за укрепването на нашето възприятие за споделена европейска еднаквост. Днес спомняме дружно какъв брой скъпа и нежна е демокрацията, изключително в този момент, когато европейските избори са единствено след няколко седмици ". 

Майк Дауни, почетен президент на комисията за асортимент на премиите LUX и ръководител на Европейската кино академия, разяснява:

" Всички номинирани бяха спечелили и всички филми притеглят вниманието към обстоятелството, че киното освен усилва въображението, само че и демонстрира целия ни свят в голям брой вероятности и има силата да разшири хоризонтите и мисленето ни. "

Режисьорът Илкер Чатак не участва на церемонията в Брюксел онлайн, само че сценаристът Йоханес Дюнкер взе премията с думите: 

" Сърдечно благодаря от името на целия ни екип на публиката и членовете на Европейския парламент. Дълбоко поласкани сме от високата оценка на нашия филм измежду феновете в Европа и отвън нея. Това самопризнание акцентира жизненоважната роля на учителите като невъзпяти герои на нашето общество. С най-голямо почитание посвещаваме тази премия на тях. "

Другите четири кино лентата, които бяха номинирани за премията, бяха: " 20 000 типа пчели " на испанската режисьорка Естибализ Уресола Солагурен, " Паднали листа " на финландския режисьор Аки Каурисмаки, " На борда на Адамант " на френския режисьор Никола Филибер, " В димна сауна " на естонската режисьорка Анна Хинтс.

Очаквайте изявление със съсценариста на " Учителска стая " Йоханес Дюнкер скоро в Impressio!

Филмът победител на премията LUX на публиката се избира посредством съчетание на гласоподаване на фенове и гласуването на членовете на Екологичен потенциал. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР