Учителите в Националната Априловска гимназия са достойни наследници на великите

...
Учителите в Националната Априловска гимназия са достойни наследници на великите
Коментари Харесай

Йотова в Националната Априловска гимназия: Истинският патриотизъм означава да работиш за другите и за България

Учителите в Националната Априловска гимназия са почтени наследници на великите персони от българската история, които знаеха, че с цел да има българска нация, най-важно е образованието. Освен пламъка на познанието, те палят обичта към Родината, възпитават в същинско родолюбие, а не в булеварден национализъм. Истинският национализъм значи да работиш за другите и за България. С тези думи вицепрезидентът поздрави управлението и учителите в Националната Априловска гимназия в Габрово, която празнува своята 188-годишнина.

Това оповестиха от пресцентъра на Президентството. 

„ Всеки, който пристигна в Габрово, първо желае да посети Априловската гимназия. Да бъде рафиниран в този храм на знанието, да се зареди с онази обич към Родината, която носиха в себе си строителите на първото българско учебно заведение, с силата, която блика от класните стаи “, уточни в приветствието си Йотова.

Преди близо 2 века в тъмата на робството тук се зараждат първите искрици на Българското възобновление и концепцията за българско обучение. 188 години Априловската гимназия написа историята на България. Тя е памет и бъдеще на българската култура “, съобщи вицепрезидентът и посочи бележитите българи, приключили първото българско учебно заведение.



„ Всеки от вас ще избере своя път на развиване, само че в никакъв случай не забравяйте, че сте тръгнали от Националната Априловска гимназия. Не забравяйте уроците на вашите учители да бъдете почтени българи, които на следващия ден ще градят България “, обърна се към учениците.

Вицепрезидентът сервира цветя пред паметника на Васил Априлов и вписа своето обръщение в паметната книга на гимназията. Книгата е от 1900 година и в нея своите думи е оставил и патриарха на българската литература Иван Вазов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР