Учители и синдикати стягат отпор на промените в Механизма за

...
Учители и синдикати стягат отпор на промените в Механизма за
Коментари Харесай

Учители дават отпор срещу новите екипи за обхват

Учители и синдикати стягат отпор на измененията в Механизма за обсег и задържане на децата в клас, като главният им мотив е, че им се вменяват отговорности и отговорности, които са по-скоро работа на обществения служащ.

До миг педагозите изнесоха главната тежест след влизането в действие на Механизма за обсег и задържане, като главно те обикаляха махалите да обследват за какво децата не вървят на учебно заведение и да пробват да ги върнат в клас. Според новия план, препоръчан за публично разискване от МОН, от идната образователна година шефовете на учебните заведения и детските градини ще би трябвало да основат по още един подобен екип - за предварителна защита. Той би трябвало да реагира незабавно, когато се записва неявяване на възпитаник. Указанията на МОН са, че „ при нужда новите екипи ще действат ежедневно ”. В тях може да влизат и педагози от основаните към този момент екипи, които се грижат за приобщаването на децата към системата по до момента работилия механизъм. В измененията е заложено и отсега нататък екипите да бъдат подпомагани от представители на общините, Дирекция „ Социално подкрепяне “ и полицията. Практиката досега обаче сочи, че на терен остават единствено педагозите.

Възмутени учители към този момент вършат своя организация за отпор в обществените мрежи. Постове на най-смелите от тях са събрани в онлайн петиция, която върви във Facebook групите „ Учители за мощно българско обучение “, „ Педагози “ и " Класни ръководители ". В нея задължението на учителите да обикалят по адресите на децата, които отсъстват без уважителна причина, е несъмнено като несвойствено. Още повече че визитите следва да се вършат в деня, в който детето не се е явило, а родителят не е уведомил институцията.

„ Отказваме всякакво подпомагане в това отношение. Отхвърляме всички промени, които касаят опита за замяна на наличието на учителската специалност. Категорично не сме съгласни с предлагането за основаване на втори „ екип за предварителна защита “. В детските градини и учебните заведения към този момент има построени и настоящи „ екипи за обсег “, не виждаме потребност от спомагателни такива. Готови сме да защитим мнението си по всевъзможен метод, в това число и със правосъдни каузи ”, пишат недоволните в петицията до министъра на образованието Красимир Вълчев. И упорстват планът за промени да бъде отритнат.

В петицията има и оферти - да се възвърне правото на учителя да отстранява възпитаник от час при непристойно държание, а Педагогическият съвет да може да изключва при фрапантни нарушавания, без това да се отразява на бюджета на учебното заведение. Друго от настояванията касае всеобщото въвеждане на електронен дневник, който улеснява връзката учител-ученик-родител, и закупуване на служебни коли за учебните заведения.

Настроенията в Пловдивска област са в същата посока, въпреки и не толкоз революционни. От Регионалното ръководство на образованието са потърсили за мнение шефове на образователни заведения, които ще имат най-големи задължения, в случай че влезе в действие смяната в механизма за обсег. Становища на районните водачи събира и профсъюз „ Образование " към КТ „ Подкрепа ”.

Не може учителите да водят часове до обяд и след това да ги изпращам из махалата, по какъв начин да им подсигурявам сигурността и какъв брой часа дневно ще работят, разяснява ученически началник на образователно заведение с доминиращ състав деца от малцинствата. Той също акцентира, че във всички естествени страни новите отговорности, които се вменяват на педагозите, са работа на обществените служащи. Именно те работят и със фамилиите, с цел да ги убедят да пращат децата на занятия. Такъв е правилото и в Германия, където всеобщо се изнасят жителите на „ Столипиново ”.

На срещи със зам.-министри на МОН, които сноват из страната, на пловдивски учители и шефове е обяснено импровизирано, че откакто държавното управление разгласи образованието за приоритет, се усилват ограниченията в тази сфера. По отношение на обсега и задържането фактически по-големите пълномощия са на обществените служащи, само че да ги поемат те би изисквало да се усили броят им, а няма такива запаси. Понеже системите са като скачени съдове, учителите са призовани да проявят схващане.

Синдикатите: Няма такава трудова характерност

Синдикатите стягат работна среща с министъра на образованието и предвиждат, че МОН ще направи крачка обратно поради техните причини. „ Готвените промени опонират на Конституцията, на Хартата на учителя и на техните длъжностни характерности - разяснява ръководителят на Регионален профсъюз „ Образование ” към КТ „ Подкрепа ” в Пловдив Цило Нейчев. Той към този момент е дал своето мнение, събират се позиции и на другите районни водачи. Ако желанията влязат в действие, ще би трябвало да се създадат промени в длъжностните характерности на учителите, а в тях няма по какъв начин да запишем отговорности да обезпечават наличие, и отново стигаме до спор, изясни той. Като
последна мярка профсъюзите не изключват и възможни митинги в гилдията. Засега обаче се разчита МОН да премисли политиката си.

Школо в махалата си назначи обществен служащ

Директор на столипиновско учебно заведение вкара собствен механизъм, с който хем да извърши условията на нормативната база, хем да компенсира учителите за спомагателното натоварване. Емил Начев, който управлява СУ „ Найден Геров ”, заплаща по два спомагателни часа на педагозите, които са в екипите за обсег. Това са главно класни ръководители, които вървят на обходи, когато деца от тяхната паралелка не идват на занятия. Те познават фамилиите, посещават ги по домовете и поставят старания да ги убедят, че е значимо да се учи.

Ако влезе в действие смяната в механизма, наесен Начев счита в дублиращите екипи за предварителна защита да включи посредниците. Има желание да назначи и обществен служащ в школото. И до момента той е бил необходим за характерни действия, само че не можел да уплътни заетостта му. Нормативната база разрешава откриване на подобен щат. И досега по Наредбата за приобщаващото обучение имахме обвързване, в случай че детето не пристигна на учебно заведение, на идващия ден да го търсим, добави Начев. В екипа, който към този момент ще би трябвало да реагира на момента, той счита да включи учебния психолог и педагогическия консултант.

Докато СУ „ Найден Геров ” е в махалата, други образователни заведения ще би трябвало да пращат екипите си и по прилежащи села. В Професионалната гимназия по машиностроене да вземем за пример има възпитаници от 5-6 села плюс пловдивските етномахали. Школото е в края на града, много отдалечено от „ Столипиново ”. Използваме служебните коли, защото имаме образователни коли, изясни шефът Кирил Саксанов. Досега екипите били от двама педагози ​- класният началник и още един преподавател за поддръжка. Според шефа обаче по-скоро ще проработят ограниченията на обществените за прекъсване на детските помощи за година вместо за настоящия месец, в сравнение с спомагателни обходи на педагози.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР