Училището Евкалипт, намиращо се във френската община Олюл, близо до

...
Училището Евкалипт, намиращо се във френската община Олюл, близо до
Коментари Харесай

Обезглавяването на френски учител още буди страх у колегите му

Училището " Евкалипт ", намиращо се във френската община Олюл, покрай Тулуза, спря да приказва в пресата. „ Не желаеме да вършим изказвания и сме ангажирани да възстановим спокойна атмосфера “, написа Сандра Оливие, преподавател по математика в учебното заведение и представител на профсъюза на учителите, в отговор на искане на „ Дойче веле “ за изявление, написа БГНЕС. Роберт Беневенти, кметът на комуна Олюл, представляващ консервативната Републиканска партия също мълчи. Предложението му за преименуване на учебното заведение в чест на убития преподавател по история Самюел Пати се провали заради противоречие сред учители, родители и възпитаници . Това събитие провокира двусмислена оценка на обществеността и ясно сподели разделящите се отзиви във Франция по въпроса за разделянето на учебното заведение и религията. По-рано в ефира на France 3 Беневенти акцентира, че като преименува учебното заведение, той желае да отдаде респект на учителя, . „ За мен това би било значим знак на нашата република “, сподели политикът. През октомври 2020 година млад ислямски терорист с чеченски корени атакува учителя покрай Париж и отряза главата му, откакто показвал подигравка на Шарли Ебдо на пророка Мохамед по време на урок.
Припомняме, че през януари 2015 година двама ислямисти нападнаха редакцията на това списание, убивайки 12 души . Идеята за преименуване на учебното заведение " Евкалипт " в чест на Самуел Пати трябваше да бъде подкрепена от нейния съвет, състоящ се от представители на учители, родители и възпитаници. Онлайн анкета обаче сподели, че множеството от тях са срещу да кръщават учебното заведение на убития преподавател. След това Беневенти реши да се откаже от този план. Учителката по математика Сандра Оливие изясни аргументите за това решение в изявление за France 3. " Разбира се, ние желаеме да почетем паметта на нашия сътрудник, само че не по този метод . Преименуването на учебното заведение в негова чест би ни трансформирало в цел. Трябва да заобикаляме подобен риск ", сподели тя. И добави, че Пати няма нищо общо с учебното заведение, а улицата, на която се намира, към този момент носи името на жандарма, който пожертва живота си през 2018 година, с цел да избави пленник, добави учителят. " Това са доста запаметяващи се имена за едно учебно заведение. Те биха дали тъжна аура на институция, която работи с деца ", споделя Оливие.
 Главното мюфтийсто с неоправдателна декларация за карикатурата в Шарли Ебдо Главното мюфтийсто с неоправдателна декларация за карикатурата в " Шарли Ебдо "
Главното мюфтийство в България разгласява на страницата си неоправдателна декларация за карикатурата в " Шарли Ебдо ". Корицата на последният...
Отказът да се преименува учебното заведение провокира огромен публичен резонанс. Някои нарекоха това решение „ непринудено послушание на насилието “ и даже „ срам “. Според Янис Родер, началник на Центъра за наблюдаване на образованието на фондация „ Жан Жорес “, учителите са отстъпили от боязън. „ Ислямистите скоро ще завоюват борбата за мозъците, в края на краищата учителите даже не се бият “, споделя той в изявление за „ Дойче Веле “. Самият Родер преподава история в покрайнините на Пари Сен Дени.
Според обществено изследване, поръчано от фондация „ Жан Жорес “ и редакцията на „ Шарли Ебдо “ при започване на 2021 година, 42% от интервюираните учители са признали за самоцензура , обмисляйки религиозни тематики в клас, с цел да избегнат проблеми. " Разбирам нежеланието да пожертвам живота си. От 2015 година обаче, след терористичните офанзиви, които се повтарят от този момент, към този момент не живеем в сигурността, която ни заобикаля в продължение на 70 години. Държавните чиновници са длъжни да пазят полезностите на републиката “, уверен е учителят.
" Нежеланието на родителите и учителите да кръстят учебното заведение на Самуел Пати се смята за симптом на дълбока рецесия ", показва Мишел Александра Тюдор - помощник в катедрата по медийни проучвания и социология в Университета на Монпелие „ Пол Валери “ в Южна Франция. Тя назовава решението на съвета на учебното заведение " Евкалипт " израз на възходящото съмнение към политиците, както и разединението на французите по въпроса за разделянето на учебното заведение и религията. „ Хората основават усещането, че политиците употребяват такива знаци, с цел да създадат кариера, като в същото време заплашват другите “, разяснява Тюдор обстановката в изявление за „ Дойче Веле “. Освен това, някои към този момент не са сигурни, че правилото на делене на учебното заведение и религията в настоящия си тип дава отговор на техните хрумвания , продължава специалистът. " Хората считат, че всичко това е обвързвано единствено с осъждането на исляма. Следователно самата идея за " делене на учебното заведение и религията " би трябвало да бъде преосмислена, с цел да не се поставят всички мюсюлмани под общ знаменател “, показва Тюдор.
Експертът смята законопроекта " За подсилване на републиканските правила ", който сега се разисква във френския парламент, като начало на нужното разискване в тази област. И въпреки всичко, през днешния ден обстановката в община Олюл наподобява е по-скоро изключение, в сравнение с предписание. И по този начин, администрацията на град Безие, ситуиран на триста километра, близо до брега на Средиземно море, към този момент е решила да назове начално учебно заведение в чест на Пати. За това съществуващото учебно заведение ще бъде разформировано и отворено през есента на 2022 година, към този момент под ново име.
 Предполагаем джихадист бе депортиран във Франция, свързват го с нападението над Шарли ебдо Предполагаем джихадист бе депортиран във Франция, свързват го с нападението над " Шарли ебдо "
Предполагаем джихадист беше депортиран във Франция от Джибути, по отношение на терористичното нахлуване против сатиричното издание " Шарли е...
В Кап дАйл, ситуиран на 180 км., в региона на Прованс градският съвет, единствено дни след убийството на учителя на Пати, преименува бившето учебно заведение „ Свети Антоан “ в негова чест. Новото име би трябвало да виси на стената на учебното заведение през юни. Кметът на Кап дАйл, Ксавие Бек, който също като кмета на Олюл, Робърт Беневенти, е член на Републиканската партия, одобри преименуването на учебното заведение за даденост, макар петиция от 300 подписа против самодейността. " Трябва да пазиме нашата цивилизация и нашата народна власт, изрично отстоявайки идеалите ", изясни Бек пред „ Дойче Веле “. „ Вече не можем да отстъпваме пред терора “, добави той.
Учителят по история Самюел Пати бе обезглавен за това, че е показвал на учениците в клас карикатури на пророка Мохамед. Основният обвинен в закононарушението Абдулах Анзоров е от чеченски генезис. По-рано ръководителят на прокуратурата за битка с тероризма в страната Жан-Франсоа Рикар съобщи, че закононарушението е осъществено от лице „ от чеченска народност, родено в Москва на 12 март 2002 година, което е имало статут на емигрант, той не е бил в полезрението на правозащитните органи “. Според прокурора обвиненият е получил позволение за престояване от френските управляващи на 4 март до 2030 година
Припомнете си случая ТУК:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР