СподелиНидерландия гласува днес на изборите за Европейски парламент, първа сред

...
СподелиНидерландия гласува днес на изборите за Европейски парламент, първа сред
Коментари Харесай

Първи ден от евровота: Пред урните отиват гражданите на Нидерландия

Сподели
Нидерландия гласоподава през днешния ден на изборите за Европейски парламент, първа измежду всички страни от Европейския съюз (ЕС). Това са десетите подред евроизбори за страната, която е една от основателките на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нидерландците ще избират всред рекорден брой партии и претенденти – 20 партии и 497 претенденти от съвсем целия политически набор. Прогнозите са, че шансове да завоюват имат сред 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия 720-местен парламент.

Социологическите изследвания сочат, че крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс ще повтори триумфа си от парламентарните избори през ноември и ще се утвърди като първа политическа мощ в Нидерландия.
Кой може да гласоподава?
Право имат да гласоподават навършилите 18 години в деня на изборите, жителите на Нидерландия или на друга страна от Европейски Съюз, както и тези, които не са лишени от това изборно право.
Гласуването в Нидерландия не е наложително.
Могат да гласоподават европейски жители от друга страна-членка, които обаче трябваше да подадат особено заявление до 23 април. Общо 67 000 жители на Европейски Съюз обявиха в период това желание, което е с 30 % повече спрямо предходните евроизбори през 2019 година Също с 30 % – до 90 357 – се е нараснал броят на нидерландските жители, които живеят в друга страна, само че са се записали да гласоподават на европейските избори посредством Хага. Гласували са фактически 35 690 нидерландци в чужбина, което е изборна интензивност от 56%, оповестиха нидерландските медии.

Нидерландците, живеещи на островите Бонер, Синт Еустациус и Саба, също могат да гласоподават на изборите за Европейски парламент. За да гласоподават, нидерландските поданици на островите Аруба, Кюрасао и Сен Мартен трябваше да се записват в община Хага като гласоподаватели в чужбина.
Как се гласоподава?
Нидерландците гласоподават в изборни секции, както и посредством прокурист, на който дават своя „ изборен паспорт “, изпратен им от общината. Един прокурист може да гласоподава единствено за двама души. Няма гласоподаване онлайн. Няма машинно гласоподаване. По принцип не е допустимо да се гласоподава по пощата. Само пребиваващите в чужбина нидерландски жители, които са се записали като гласоподаватели отвън Нидерландия, могат да гласоподават по пощата.
Къде се гласоподава?
Избирателните секции са отворени от 7,30 ч. до 21 ч. Те обичайно са ситуирани в учебни заведения и публични здания. NS – нидерландските железници – отварят 42 секции на жп гарите главно в огромните градове; доста от хората в Нидерландия пътуват с трен за работа и обучение, по тази причина такива секции са доста комфортни за тях. Избирателната секция на жп гара Бреда ще бъде първата, която ще отвори в 5:15 часа.

По закон не по-малко от 25% от изборните секции би трябвало да се намират в здания, налични за гласоподаватели с физически увреждания. За хората в инвалидни колички в изборната секция има най-малко една изборна кабина с по-ниска повърхнина за писане.

Предвиден е и спомагателен огромен лист на кандидатските листи в помощ на хората с повредено зрение. Предлага се и увеличително стъкло, което усилва текста на бюлетината. Слепи, хора с проблеми с ръцете или с Паркинсон могат да разчитат на някого, който са довели, или на член от изборната комисия.
Мисии за почтени избори в Нидерландия
Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и Елекшън Уоч (Election-Watch.eu), неправителствена организация със седалище във Виена, наблюдават за честността на евроизборите в Нидерландия. Мисия на ОССЕ бе тук от 29 до 31 май. Елекшън Уоч наблюдаваше евроизборите в Нидерландия през 2019 година
Резултатите
В деня на гласуването през днешния ден може да бъдат огласени данни от изследвания за изборната интензивност. Резултатите от нидерландските избори ще станат известни вечерта на 9 юни, когато приключат изборите във всички 27 страни от Евросъюза.

Още вести от Европа – четете тук
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР