Училищата във Финландия поетапно ще прекратяват часовете по изучаване на

...
Училищата във Финландия поетапно ще прекратяват часовете по изучаване на
Коментари Харесай

Финландия премахва ръкописното писане в училище

Училищата във Финландия поетапно ще приключват часовете по проучване на ръкописни букви и калиграфия в интерес на развиването на уменията за потребление на клавиатура, откакто просветителните специалисти в страната са приели, че клавиатурата е главно средство за връзка в актуалната ера, написа вестник “Гардиън ”. “Свикнали сме да използваме ръкописните букви, с цел да пишем по-бързо, само че тези дни децата го учат едвам във втори клас (когато са на осем години) и имат единствено една година да ги усвоят, след което би трябвало да стартират да се концентрират върху какво тъкмо пишат, а не по какъв начин го пишат ”, споделя Мина Харманен от Националния ръб по образованието на Финландия. “Децата нямат време да се научат по какъв начин да пишат бързо ръкописно, тъй че просто не е потребно за тях. ” Писането с ръкописни букви става още по-трудно след измененията във Финландия през 1986 година “До оня миг използвахме система, основани на шведската система, а в този момент няколко букви наподобяват по съвсем един и същи метод, написани ръкописно. Когато са написани печатно са доста по-лесно разбираеми ”, изяснява Харманен.

 От 2016 година децата ще учат единствено печатните букви и ще прекарват повече време да развиват уменията си с клавиатурата, “нещо, което е доста значимо на пазара на труда ”, споделя Харманен. Финландия може да е една от първите страни, която отстранява ръкописното писане, само че смяната е част от световната наклонност за заменяне на ръкописните документи с цифрова връзка. Едно скорошно изследване откри, че една трета от британците не са писали на ръка нищо повече от записка през последните шест месеца, а доста щати в Съединени американски щати също са премахнали часовете по проучване на ръкописни букви и калиграфия от образователните стратегии.

 Докато пуристи скърбят за загубата на персоналното и на “човешкото допиране ”, някои невролози акцентират значимостта на ръкописния текст за възстановяване на развиването на мозъка, двигателните умения, самоконтрола и даже дислексията. И до момента в който във Франция тези класове бяха върнати през 2000 година след къса пауза, предлагането за премахването им не съставлява огромен публичен интерес във Финландия. “Нямаме съвсем никакви мнения от родителите по въпроса… Някои баби и дядовци бяха смутени, само че останалите одобряват концепцията ”, споделя Харманен. Промяната ще помогне на децата в учебно заведение, а и по-късно, счита Харманен, и прибавя, че “поне вековният проблем да не можете да разчетете почерка на лекаря скоро към този момент няма да съществува във Финландия ”.

Инфо: www.bgtatko.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР