Училищата ще закъсат за учители по български език и литература

...
Училищата ще закъсат за учители по български език и литература
Коментари Харесай

Търсят се спешно 400 учители

Училищата ще закъсат за учители по български език и литература и математика преди първия звънец на 15 септември. Причината за казуса е предлагането за увеличение на броя на часовете по двата предмета и невъзможността към този момент наетите педагози да ги поемат.

Няколко промени, засягащи часовете на учениците от прогимназиален стадий (б.а. - 5-7 клас), към момента са за публично разискване.

Идеи

Едната е занятията на 5-и, 6-и и 7-и клас да бъдат по 40 минути вместо по 45. Това обаче редуцира общото време за образование и за отплата МОН предложи нарастване на броя часовете по три предмета от новата образователна година с по половин час седмично. Промяната визира занятия по математика в целия прогимназиален стадий, по български език и литература в 5-и и 6-и клас и по география за пети. Така те ще имат по един образователен час от горната страна през първия или втория период по отношение на миналогодишните випуски.

Това обаче води и до нарастване в хорариума на педагозите и неспособност спомагателните часове да бъдат водени от тях в част от учебните заведения. " За огромните учебни заведения ще има нужда от назначение на експерти по български език и математика. Такива има във всяко обитаемо място.

Ако съвсем всички огромни учебни заведения имат нужда от по още един експерт, то ще са нужни сред 200 и 400 новоназначения за всеки един от тези предмети “, обясни казуса пред " Телеграф “ шефът на столичното 119-о СУ " Акад. Михаил Арнаудов “ и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура на България Диян Стаматов. Той изясни, че вероятно единствено часовете над нормата по география ще могат да бъдат дадени като лекторски, тъй като там натоварването е по-малко. " Учителите по математика и български език са и най-натоварени, защото ревизират най-вече домашни, контролни, класни. На тях мъчно биха се дали спомагателни часове над нормата, тъй като това е съществено натоварване “, разяснява Стаматов.

Кадри

В 119-о СУ се постанова да афишират за повторно позиция по математика и осведомителни технологии и български. " За второто оповестяване има единствено един претендент по математика и трима по български език и литература. За да има добър асортимент, би трябвало да има конкуренция “, безапелационен е шефът. Затова, с цел да стартира без проблем образователната година, най-вероятно ще търси помощ от пенсионирани учители, които да оказват помощ краткотрайно за разрешаването на проблема. " Това ще бъде интензивно търсене, само че не знам от кое място ще се намерят фрагменти “, сподели още Стаматов. Той обърна внимание, че в бюджета до края на годината няма планувани пари за назначение на учители и спомагателни лекторски и те би трябвало да дойдат от икономии, само че тези средства от дълго време са изчерпани.

Позиции

Три свободни позиции за прогимназиален стадий има и в столичното 142-ро ОУ " Веселин Ханчев “. Оттям обясниха, че едната е за преподавател по български език и литература, защото преподавателят е напуснал. Другите две позиции са за преподаватели по история, география и математика. Те обаче са единствено за половин щат, защото настоящите учители изпълват норматива си и не могат да поемат нараствания брой часове от идната образователна година. " Или ще се наемат външни експерти, които да покриват тези часове, или те ще бъдат преразпределени сред сътрудниците.

Някои от настоящите учители обаче избират да си карат единствено норматива, защото така и така им идва прекалено много “, изясни пред " Телеграф “ Величка Димитрова от 142-ро учебно заведение. Тя добави, че не липсват кандидатури за оповестените места.

Информатиците също ъгъл

С осведомителните технологии казусът е още по-голям, тъй като в частния бранш получават 2 пъти по-големи заплати, сподели още шефът на 119-о СУ. Те мъчно биха се съгласили да водят и лекторски часове за по 9 лева на час, защото за същото време получават в пъти повече. Според Стаматов, с цел да се позволи този проблем, има няколко вероятни разновидността. Един от тях е да получават по-високо възнаграждение по отношение на останалите учители. Това може да важи и за дефицитните фрагменти по математика, български. Може да се създаде и нова национална стратегия, сходна на " Мотивирани учители “, която да подтиква придобиването на дееспособност по тези предмети.

Допълнителният час в помощ на дребните учебни заведения

В дребните учебни заведения с по една паралелка на випуск спомагателният образователен час ще бъде глътка въздух за педагозите съгласно изследване на Синдиката на българските учители. Причината е, че те не могат да образуват норматива си от наложителните часове и би трябвало да го допълват с избираеми. " Учителите там одобряват нарастването на часовете по български език, математика и география. То ще даде глътка въздух на учителите да добавят норматива си качествено “, показа пред " Телеграф “ ръководителят на СБУ Янка Такева. Директорът на 200 ОУ " Отец Паисий “ в с. Лозен Цветелина Генева даде да образец, че учителят по български език с три паралелки по 170 часа събира 510 часа при норматив от 648. Така той би трябвало или да води избираеми часове, или още един предмет.

В нейното учебно заведение е въведена практиката педагозите да имат спомагателна степен. " Нито един от учителите в учебното заведение няма единствено една магистратура. Всички са с по две и най-малко 1, 2 или 3 следдипломни квалификации, с цел да могат да преподават по няколко предмета “, изясни Генева. Например в учебното заведение преподава млад преподавател, който има подготовка по история, география, труд и предприемачество, осведомителни технологии и британски език. По думите й този половин час е по-голям за децата, тъй като ще имат повече време за упражнение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР