Училищата ще могат да използват средства от бюджетите си, за

...
Училищата ще могат да използват средства от бюджетите си, за
Коментари Харесай

Училищата ще могат да плащат за интернет свързаност на учениците си

Училищата ще могат да употребяват средства от бюджетите си, с цел да обезпечават интернет съгласуваност на учениците си . Това плануват промени в наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, признати от Министерски съвет.

Според тях образователните заведения ще имат опция да правят разноски за доставка на интернет съгласуваност по местоживеене на учениците, които по обществени аргументи не разполагат с достъп до интернет. Това ще важи в случаите, когато присъственият образователен развой в учебното заведение е краткотрайно прекратен по наставление на способен орган, заради което образованието на учениците се реализира от разстояние в електронна среда, т.е. както е сега.

" Прилагането на тази форма на образование ще реализира предстоящите резултати при изискване, че може да обхване оптимално огромен брой възпитаници. Поради липса на механически условия - мобилни устройства и/или интернет съгласуваност част от учениците не могат да бъдат дейно включени в образование в цифрова среда ", пишат от Министерски съвет. Последните данни на МОН посочваха, че в електронно образование са обхванати близо 89% от учениците в страната. Останалите 11%, или близо 70 хиляди възпитаници, нямат такава опция - заради липса на извънредно устройство - компютър, преносим компютър и други или поради липса на интернет. 2000 учители също нямат техническа опция да работят отдалечено.

По тази причина МОН предлага да бъдат употребявани опциите на учебните бюджети за подкрепяне на възпитаници, които по обществени аргументи не разполагат с интернет съгласуваност, за включването им в отдалечено образование в изискванията на наложените противоепидемични ограничения. Идеята е разноските да се правят за сметка на осъществените икономии в учебните бюджети в резултат на прекратяването на образователния развой на територията на учебните заведения.

На доста места в страната разнообразни компании към този момент подариха таблети за отдалечено образование на учениците. РУО-та и учебни заведения също дават устройства на някои от децата, които не разполагат с такива. От центъра за междуентически разговор " Амалипе " също стартираха самодейност " Стара техника за ново начало " , в която всеки, който има остарял, само че работещ компютър, може да го подари на нуждаещо се учебно заведение. Повече за самодейността може да намерите тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР