Училищата ще бъдат оценявани по нова методика, а основен критерий

...
Училищата ще бъдат оценявани по нова методика, а основен критерий
Коментари Харесай

Училищни директори изказват притеснения за новата методика за оценка

Училищата ще бъдат оценени по нова методика, а главен аршин в нея ще бъде просветителният прогрес на учениците, който те демонстрират в другите стадии на своето образование. Тя е основана на математически модел, препоръчан от екип на Световната банка, доработен и приспособен към българските условия от учени от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Ефективността на образованието в обещано учебно заведение ще се мери след параленост сред резултатите, които едни и същи възпитаници демонстрират на Националните външни оценения в 4, 7 и 10 клас, както и на матурите.

Учебните заведения ще бъдат разпределени в избрани групи въз основа на разнообразни фактори - вид на съответното учебно заведение, тип обитаемо място, в което то се намира, доминиращ език, който се приказва в фамилиите на учениците, учебен, обществен и трудов статус на родителите и други Целта е всяко учебно заведение е да се съпоставя със сходни на него други образователни заведения.

 Диян Стаматов

Училищните шефове изричат терзание за новата методика за оценка на добавената стойност в просветителните институции.

" Тази система, показана в този тип, мери единствено националното външно оценяване по български език и математика в обособените стадии. Като справедлив измерител е добре, само че не е задоволително. Трябва да има поредност от други критерии и измерители, с цел да може да се придобие една цялостна картина за качеството на просветителната система във всяка една институция. Основният негатив е, че, единствено по този аршин, положителните учебни заведения ще имат ниска добавена стойност, а учебните заведения, в които има по-слаба мотивация на учениците, с този аршин ще имат много по-висока добавена стойност ", разяснява пред БНР Диян Стаматов , шеф на 119 СУ в София и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

Според него, в случай че това е измерителят, с цел да се финансира системата, той не е верният.

Репортажа на Андрей Борисов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР