Училищата, детските градини и университетите ще останат затворени в Румъния

...
Училищата, детските градини и университетите ще останат затворени в Румъния
Коментари Харесай

Училища, детски градини и университети в Румъния остават под ключ до септември

Училищата, детските градини и университетите ще останат затворени в Румъния до края на образователната година поради новата коронавирусна пандемия, съобщи президентът Клаус Йоханис. Планира се действието им да бъде възобновено през септември.
" Ние се отказахме от концепцията да отворим още веднъж учебните заведения. Би било невероятно да вземем за пример учениците да съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване, тъй че се опитваме да избегнем огромни опасности ", сподели Йоханис по малкия екран.
Изключение ще бъде направено за учениците в последната година на главните и междинните учебни заведения, на които за 10 дни през юни ще бъде позволено да посещават образователни часове, с цел да се приготвят за финални изпити.
През идващите месеци, вместо да вървят на учебно заведение, учениците ще продължат да вземат участие в стратегии за отдалечено образование.
Министърът на образованието Моника Анисие реши предходната седмица, че онлайн часовете би трябвало да станат наложителни, мярка, подложена на критика от ученическите асоциации.
" Стотици хиляди възпитаници нямат достъп до цифрови принадлежности и не могат да вземат участие в онлайн класове ", се споделя в изказване на Националния съвет на учениците, който назовава мярката " дискриминационна ".
Румъния е една от най-бедните страни в Европейския съюз, като 38 % от децата са изложени на риск от маргинализиране в обществото и беднотия, сочат от Евростат.
Досега страната регистрира 11 339 инфекции от новия ковид и 631 смъртни случая.
Два месеца след въвеждането му изключителното състояние на страната ще бъде отстранено на 15 май, когато рестриктивните мерки за придвижване ще приключат, само че носенето на маска за лице ще стане наложително в градския превоз и в други затворени публични пространства.
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР