Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” се включиха в

...
Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” се включиха в
Коментари Харесай

Деца от 125 СУ Боян Пенев осиновяват книги в Националната библиотека

Учениците от столичното 125 СУ “Боян Пенев” се включиха в Дарителската акция „ Осинови книга в НБКМ”, като събраха повече от 1400 лв.. В петък, 16 март 2018 година, те ще осиновят четири скъпи книжовни паметника от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.
Кратката гала ще стартира в 14 часа в Заседателната зала на втория етаж.
Книгите, чийто живот ще бъде продължен благодарение на децата от 125 СУ “Боян Пенев”, са следните:
Поучения и словосказания (първи Видински алманах на Софроний Врачански) от 1802 година
Два екземпляра от първото печатно издание на “Царственик или история българска” от 1844 година
Студията “Значението и задачата на нашата етнография” на проф. Иван Д. Шишманов (1889) с посвещение на проф. Марин Дринов.
На церемонията ще участват учениците от 8 “а” клас на 125 СУ, от които потегли концепцията за включване в Дарителската акция „ Осинови книга в НБКМ”. На 12 януари 2018 година те бяха на посещаване в Националната библиотека и се срещнаха с работата на експертите в Реставраторското ателие. Впечатлени от до момента си със остарели ръкописи, учениците взеха решение да се наредят измежду осиновиителите. С дарените от тях средства упоменатите нагоре книги ще бъдат реставрирани и съхранени в особено направени кутии.
Програмата “Осинови книга в НБКМ” датира от 2009 година Досега в нея са се присъединили към 30 лица и институции. Сред осиновените книги са “Борилов синодик” от 14 век, “Втори Слепченски поменик” (1792-1832), “Житие и чудеса на св. Георги” (18-19 век), “История славянобългарска (Царственик; Белочерковски дубликат, 1843) от Паисий Хилендарски, “Четириевангелие” (Етрополско, Евангелие на йерей Йоан, 1658 г.) и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР