Учениците, които са завършили средното си образование тази година и

...
Учениците, които са завършили средното си образование тази година и
Коментари Харесай

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото, напомнят от НАП

Учениците, които са приключили междинното си обучение тази година и са се дипломирали, само че не са почнали работа незабавно, би трябвало сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти постоянно образование, припомнят от Националната организация за приходите.

За интервала от довеждане докрай на междинното до започване на висшето си обучение или работа на трудов контракт те би трябвало да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лева месечно. Причината за това е, че зрелостниците не попадат в нито една от категориите - възпитаници или студенти, заради което не дават отговор на изискванията за здравно обезпечаване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова активност, за която подлежат на здравно обезпечаване на съответното съображение по реда на Закона за здравното обезпечаване. В тези случаи приключилите приблизително обучение би трябвало да подадат декларация Образец 7 – за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, идващ месеца, през който е зародило задължението за обезпечаване. Тогава е и срокът за заплащането на тези вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

В рубриката „ Здравно обезпечаване ” на интернет страницата на приходната организация е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец №7. Формулярът се подава в офис на Национална агенция за приходите, по пощата с противоположна квитанция или посредством електронната услуга на приходната организация „ Приемане на декларация пример № 7 „ Данни за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителни вноски “, налична с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

При позволени повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекратени здравноосигурителни права и да няма достъп до безвъзмездни здравни услуги, обезпечени от Националната здравноосигурителна каса, припомнят още от Национална агенция за приходите.

За вноски, които не са направени в период, се начислява законова рента. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи посредством електронната услуга „ Здравноосигурителен калкулатор ", която е със свободен достъп в Е-портала на Национална агенция за приходите.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите, която е със свободен в Портала на Национална агенция за приходите.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и на телефон: 0700 18 700 /на цена, според цената на съответния оператор/. Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава информация и за всички месеци по години, за които липсват данни за здравно обезпечаване на лицата. Справката за здравноосигурителен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.

Информация за попълване и подаване на декларация Образец №7 и внасяне на здравните вноски може да се откри в You Tube канала на Национална агенция за приходите, уеб страницата на приходната организация или на телефони: 0700 18 700; +359 2 9859 6801 на цена, според цената на телефонния оператор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР