Ученици. Снимка: Искра.бг Решаването на проблема с демографската криза ще бъде

...
Ученици. Снимка: Искра.бг
Решаването на проблема с демографската криза ще бъде
Коментари Харесай

Бургас с план как да задържи младите хора и да увеличи раждаемостта

Ученици. Снимка: Искра.бг

Решаването на казуса с демографската рецесия ще бъде главен приоритет за Бургас през тази година, а това е заложено и в плана на Бюджет 2024 , който бе показан през днешния ден пред медии от кмета Димитър Николов

Градоначалникът съобщи, че се чакат повече вложения в посока младежи , добра витална среда и нови благоприятни условия за развиване на бизнеса .

С 20% ще бъдат средствата за общинската ин витро стратегия . Ще бъде обезпечено финансиране за единствената работеща лаборатория на територията на община Бургас към УМБАЛ за закупуване на нови апарати , които ще усилят % успеваемост във връзка с ин витро операциите. Средствата за раждане на дете също ще бъдат увеличени със 17% .

Създадени са шест нови общински стратегии за профилактика на деца, които са свързани с превенция на питателните разстройства, контролиране на приема на анаболи, стероиди и енергийни питиета , скрининг на децата със затлъстяване и стратегия за децата с аутизъм. 

Специално внимание ще бъде обърнато и в посока на  надграждане на триумфите в междинното и главното обучение с нови акценти и възстановяване на функционалната просветеност на бургаските възпитаници. Ще бъдат увеличени и средствата за поддръжка сполучливите студенти с близо 18%.

Финансиране ще бъде обезпечено за ремонт и строителство на учебни заведения и детски градини. Училища ще бъдат построено в Сарафово, в двора на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ и в квартал „ Крайморие “. Ще бъдат ремонтирани учебните заведения „ Антон Страшимиров “, „ Георги Бенковски “, „ Христо Ботев “ в квартал „ Сарафово “, а към „ Васил Априлов “ ще бъде построена нова пристройка

Основен ремонт ще бъде осъществен и в детските градини „ Ален Мак “, „ Вълшебство “, „ Детелина “ и Детска ясла номер 3.

През тази година се планува да започва и построяването на ново студентско градче на територията на община Бургас в квартал „ Хоризонт “. Бургас също по този начин ще притегля студенти от направленията „ Социална педагогика “ и „ Психология “ , които ще карат стажове в в локалните обществени домове.

Ще бъде осъществен и главен ремонт на Денталния център, прочут като Стоматологията , където би трябвало да бъдат разкрити педиатрични кабинети и незабавен банкет.

Нови благоприятни условия за спорт и интензивност на младежите , като за задачата ще бъде построена нова зала към спортния комплекс в „ Меден рудник “. В региона ще бъдат обособени и нови скейтпаркове.  Зала „ Нефтохимик “ в комплекс „ Лазур “ ще бъде ремонтирана .

Ще бъдат обезпечени спомагателни средства за образуване и банкет на друг тип спортни конгреси , както и нов маратон.

В сферата на културата ще бъдат подкрепени децата , които се намират в периферията на общината за навестяване на културни събития

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР