Ученици от няколко професионални гимназии поеха временно ръководните постове в

...
Ученици от няколко професионални гимназии поеха временно ръководните постове в
Коментари Харесай

Амбициозни ученици с визия за българското образование поеха управлението на БСУ за един ден

Ученици от няколко професионални гимназии поеха краткотрайно управителните постове в Бургаския свободен университет /БСУ/ . Инициативата „ Мениджър за един ден “ на Фондация „ Джуниър Ачийвмънт България “ разрешава на младежи над 16 години да се срещнат от първо лице с действителната работна среда в компании и бизнес организации и да получат ентусиазъм от топ мениджъри в съответната област.

 ректорът на БСУ проф. доктор Милен Балтов посрещна бъдещите си сътрудници
ректорът на БСУ проф. доктор Милен Балтов посрещна бъдещите си сътрудници. Снимка: Искра.бг

В БСУ учениците заеха петте позиции в ръководството – ректор и декани на всеки един от четирите просветителни центъра. В програмата са кандидатствали над 30 души , които са авансово са изпратили аргументирани отговори и решения на проблеми, свързани с българското обучение .

„ Искам да посветя днешния ден и на учениците от най-голямото селско българско учебно заведение в сливенското село Тополчане, в което учат най-вече деца от ромски генезис. Миналата година там организирахме самодейността „ Седмицата на парите “, като концепцията бе да повишим финансовата просветеност на децата. Бях доста сюрпризиран, когато мой другар преподавател ми сподели, че на идващия ден един от учениците от V клас му е споделил „ Искам да стана като професор Балтов “. Детето несъмнено не си е мислило, че желае да стане ректор, само че значимото е, че с сходни жестове ние показвамe една вероятност за децата и подрастващите. Ние би трябвало да станем ролевите модели, на които те да желаят да пoдражават и да станат по-добри от нас “ , съобщи пред Искра.бг ректорът на БСУ проф. доктор Милен Балтов.

Ректорът на БСУ проф. доктор Милен Балтов и Ростислава Йорданова, която зае поста на ректор за днешния ден. Снимка: Искра.бг

Още в първите минути след заемането на новата си служба учениците бяха осведомени със структурата на университета и дилемите, които стоят пред тях през работния им ден на отредените им управителни постове . Те бяха разведени из постройката, като станаха очевидци и на образователния развой в часа на студентите по право. 

„ Исках да вземам участие, с цел да видя каква работа прави управлението на университета. За самодейността разбрах от моя прелестен учител госпожа Станислава Георгакиева, а нашето учебно заведение се включи с огромно наслаждение. Много съм разчувствана и чакам да се развличам “ , съобщи Ростислава Йорданова , ученичка в Професионалната гимназия по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас.

Тя зае най-важната позиция в университета – тази на ректора. В писмото си за кандидатстване Ростислава е обърнала най-голямо внимание на казуса с инфлацията в страната, само че също по този начин има хрумвания за възстановяване на българското обучение .

На поста ректор застана още едно момиче – Катерина Димитрова , която сега е XI клас в Профилирана гимназия по романски езици „ Г.Р. Раковски “.

„ Нашето учебно заведение доста държеше да има представител наш представител в самодейността, а аз самата също доста държах да се запиша. Беше ми доста забавно да видя по какъв начин работи една по-висша от гимназия институция. Винаги съм била амбициозна и съм се стремяла към по-големи функции в обществото. За мен беше забавно да видя какво е да си ректор и каква ще бъде административната задача за някой, който ръководи една такава огромна институция “ , показа Катерина пред Искра.бг.

Според нея най-важната задача в българското обучение е повишението на мотивацията на учениците за извличане на нови познания, посредством по-прякото им обвързване с образователния материал. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР