Учените, търсещи признаци на извънземен живот, не трябва да бъдат

...
Учените, търсещи признаци на извънземен живот, не трябва да бъдат
Коментари Харесай

Отровният въглероден оксид може да означава наличие на извънземен живот

Учените, търсещи признаци на извънземен живот, не би трябвало да бъдат толкоз бързи и да отхвърлят въглеродния оксид (СО) като среда за живот демонстрира ново изследване.

Разбира се, той е мощно токсичен за хората и за множеството други живи същества тук на Земята, тъй като се свързва с хемоглобина, пречейки на този кръвен протеин да носи жизненоважен О2 в нужните количества към органите.

Затова, газът нормално не е оценен като обещаващ „ биологичен знак “, при който астробиолозите би трябвало да се насочат към търсенето на извънземен живот. Всъщност тъкмо противоположното, доста откриватели преглеждат Следствен отдел към окръжна прокуратура като индикатор, че на съответното тяло няма живот.

От друга страна обаче, това може и да не е правилно, тъй като това е леснодостъпен източник на въглерод и сила, с които теоретично, форми на живот биха могли да се хранят. Вярно е обаче, че намирането на доста CO в атмосферата на дадена екзопланета, би предполагало отсъствието на живот, какъвто го познаваме, съгласно този метод на мислене.

Но може би е време да се преразгледат тези разсъждения, се споделя в новото изследване. В него откривателите употребяват компютърни модели, с цел да схванат по-добре атмосферната химия на Земята преди към 3 милиарда години, когато въздухът на нашата планета е съдържал доста малко О2.

Микробният живот е бил постоянно срещан на Земята тогава, само че съществуването на по-сложни форми на живот към момента е доста надалеч. (Най-ранните вкаменелости на многоклетъчни организми датират отпреди 600 милиона години.)

Резултатите на екипа демонстрират, че CO най-вероятно се е натрупал в обилни количества в тези от дълго време отминали дни на Земята, достигайки концентрации от към 100 елементи на милион (ppm), или към 1000 пъти по-високи от актуалните равнища.

„ Това значи, че можем да чакаме високо наличие на въглероден оксид и в атмосферите на населявани, само че небогати на О2 екзопланети, които обикалят към звезди сходни на Слънцето “, споделя съавторът на проучването Тимоти Лайънс, професор по биогеохимия в Университета на Калифорния, Ривърсайд (UCR).

Учените също са приложили своите модели към екзопланетни системи – по-специално върху алените джуджета, дребните, и не напълно изучени звезди, които съставляват към 75% от звездната популация на нашата вселена Млечния път.

Екипът е открил, че възможните планети към звезда алено джудже с доста О2 в техните атмосфери, евентуално също по този начин ще имат и високи равнища на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Всъщност концентрациите на Следствен отдел към окръжна прокуратура в такива светове могат да доближат до няколко %.

„ Като се има поради другият астрофизичен подтекст за тези планети, не трябва да се изненадваме, в случай че открием микробни биосфери, които предизвикват високи равнища на въглероден окис “, декларира водещият създател на проучването Едуард Швитерман, от отдел „ Науки за Земята “ на UCR.

„ Въпреки това, те сигурно няма да бъдат положителни места за живот, подобен, както го познаваме на Земята, “ прибавя той.

Новото изследване, оповестено в The Astrophysical Journal, служи за увещание, че ловуването на извънземен живот е доста комплицирано начинание. Като се има поради невероятното обилие и многообразие на извънземни светове, сигурно няма причина да се допуска, че извънземните форми на живот ще наподобяват на земните или ще употребява същите биохимични пътища за развиване.

Изследователи, като Сара Сийгър от Масачузетския софтуерен институт, доста уголемяват листата на вероятните биологични подписи, показващи вероятен живот, и съгласно нея надвишават няколкото (като метан и кислород), които демонстрират съществуване на сходен на земния живот.

Такова проучване евентуално ще има практическо приложение и то скоро. Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА, на стойност 8.9 милиарда $, ще търси био подписи в атмосферата на някои близки екзопланети след плануваното стартиране в употреба на обсерваторията.

И три големи, наземни телескопи, планувани да се появят онлайн в средата на 20-те години – Giant Magellan Telescope, Тридесет метровия телескоп и Европейският извънредно огромен телескоп, също ще стартират проучване на атмосферата на някои екзопланети.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР