Учените спорят за „извънземен артефакт“, който може да е „фрагмент от убиец на динозавъри“

...
Това ще бъде сред най-необикновените открития в научната история: фрагменти
Коментари Харесай

Това ще бъде сред най-необикновените открития в научната история: фрагменти от извънземен космически кораб от друга Слънчева система, кацнал на Земята.< /p>

Тази седмица астрофизик от Харвард професор Ави Льоб каза, че може да е направил точно такова откритие, след като е извадил метални предмети от морското дъно, където метеорит се разби в Тихия океан близо до Папуа Нова Гвинея през 2014 г.

Твърдението му беше посрещнато с недоверие от други учени, които предложиха алтернативни, но все още невероятни обяснения за металните сферули.

Останки от свръхнова, парче от далечна екзопланета, ударена от гигантски метеорит и ядрени оръжия всички тестове са поставени като по-вероятни обяснения.

Проф Льоб казва, че анализът на състава на сферулите доказва, че те идват отвъд Слънчевата система.

Въпреки това, бившият председател на Харвард Катедрата по астрономия все още не е представила откритията си в списание за партньорска проверка.

Учени от цял ​​свят се отнесоха скептично към твърдението му, че е открил извънземен артефакт, но все пак вярват, че това може да е забележителна находка: първият път, когато междузвезден обект е държан в човешки ръце.

Д-р Фил Сътън, астрофизик от университета в Линкълн, е съгласен, че металните сфери произхождат извън нашата Слънчева система.

Скоростта, с която метеоритът IM1 навлезе в земната атмосфера през 2014 г. (45 км/секунда), показва, че той трябва да е междузвезден, казва той. Химическата сигнатура на метала също показва, че е изкован в звездна детска стая, явно различна от нашата.

Д-р Сътън е отворен за възможността те да са останки от космически кораб, но добавя, че е малко вероятна възможност.

„Това идва от друга звезда и потенциално е част от планета от друга звездна система“, каза той пред The ​​Telegraph.

„Може да са няколко разни неща. Наистина екзотичната идея е да се говори за технологични неща, които са били произведени за разлика от природни обекти.

„Аз съм учен и също така съм отворен за много възможности. Не мисля, че можете да изключите, че може да е извънземен космически кораб. Повечето хора ще се присмиват на идеята и ще кажат, че е напълно нелепо.

„Това е по-скоро много малка възможност. Най-вероятното обяснение е, че обект, подобен на този, който е унищожил динозаврите тук на Земята, е ударил планета в друга звездна система и е изпратил малко материал от ядрото и океана от магма, които след това са се стопили заедно при удара.

< p>„Този ​​шрапнел можеше да бъде изхвърлен с такава сила, че да се движи достатъчно бързо, за да избяга от звездната система, от която беше, може би подпомогнат от прашка от други планети. Мисля, че това е може би най-правдоподобното обяснение.“

И все пак, твърди той, все още е разумно да се поддържа идеята, че това е отломък от извънземен кораб. В момента хората разполагат с технологията да изпратят безпилотна сонда до Проксима Кентавър B, нашата най-близка екзопланета на около четири светлинни години, казва той, и ако можем да направим това, може би друг вид другаде във Вселената вече го е направил.

„Ами ако друга цивилизация ни открие преди ние тях и изпрати сонди? Това само по себе си е напълно правдоподобно, защото така бихме го направили според мен.“

Други учени отхвърлиха подобни предложения.

Лорд Мартин Рийс, кралски астроном и професор по космология и астрофизика в университета в Кеймбридж, каза пред The ​​Telegraph, че е най-добре да се игнорират всички твърдения на Льоб, които „вече са прекалено рекламирани“.

Обектите, които Льоб е открил, може да са просто един от милиони астероидоподобни обекти” в междузвездното пространство, каза той, което го направи „интересно, но не изненадващо”.

„И има минимално оправдание за рекламата, че е „изкуствен” – и още по-малко за другите твърдения на Льоб !“ добави най-възрастният астроном на Великобритания.

Проф. Моника Грейди, професор по планетарни и космически науки в Отворения университет, каза, че работата на Льоб е много подробна и интересна, но не е „достатъчно убедителна“, за да се каже, че металните частици определено са от метеорита IM1, да не говорим за извънземен космически кораб.

Проф Грейди предполага, че извлечените частици от Тихия океан може да са от свръхнова или експлодираща звезда, нещо, което Льоб отхвърля.

Тя също така казва, че може да са били направени на Земята като страничен ефект от тестване на ядрени оръжия.

„Маршаловите острови са само на няколкостотин километра от региона, където Льоб е търсил“, каза тя пред The ​​Telegraph .

„Островите бяха място на 67 ядрени опита от САЩ между 1946 и 1958 г. и все още има наследство от радиационните щети, причинени от тестовете. Сферулите може да са резултат от ядрените опити – произведени от свръхнова, генерирана от човека.“

Проф. Грейди също предложи сама да анализира сферулите, за да провери дали това наистина е така.

Уважаемият колега на лорд Рийс от Кеймбридж, проф. Пол Мърдин, който откри първата черна дупка, казва, че въпреки че методът на Льоб е нетрадиционен, той е съгласен с някои от заключенията.

Сферулите са „вероятно междузвезден” по произход, каза той пред The ​​Telegraph, и е „достоверно”, че те имат уникален, извънслънчев състав. Откритието има научни заслуги, каза той, но се омаловажава и подкопава от твърденията за извънземна технология.

„Това е много интересен научен случай. Това вероятно е извънслънчева планета или астероид, за който знаем, че съществува в огромни количества“, каза той.

„Но въпросът е какво от това? Знаем, че нашата Слънчева система е остров в море от материал, който се носи около галактиката. Това може да е част от галактическа отломка, която е доплувала до нашите брегове.

„Огромен скок е да се каже, че това може да е изкуствен космически кораб. Мисля, че е жалко да се накърнява присъщият интерес на науката чрез прекалено спекулиране.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР