Учените са изследвали органични останки върху каменни оръдия и керамични

...
Учените са изследвали органични останки върху каменни оръдия и керамични
Коментари Харесай

Алкохол помагал на маите по пътя към отвъдното

Учените са изследвали органични остатъци върху каменни оръдия и керамични съдове, открити от гробници в античния град Копан. Химическият разбор е открил, че маите са употребявали алкохол въз основата на царевица, както и на маниока и люти чушки. Според откривателите в визиите на маите чича или атоле са помагали на мъртвите да стигнат до отвъдното. Резултатите от проучването са оповестени в Journal of Anthropological Archaeology.

Хората създават алкохол още от епохата на неолита. Въпреки това преди идването на европейците доста индианци не са били осведомени с алкохола, изключително в Северна Америка. В същото време в някои култури му е отредена забележителна роля. Например индианците Уари са употребявали бира, с цел да разширят въздействието си в Перу, а ацтеките имали няколко богове на пиянството.
Ново изобретение прекатурва визията за цивилизацията на маите
В южния завършек на Мексико е открита гигантска, разпростираща се на повече от 1,5 км конструкция, за която откривателите настояват, че може...

Мезоамерика със своето развито селско стопанство се оказва център на производството и използването на алкохолни питиета, които са включени в разнообразни религиозни комплекси. Според откривателите маите, които произвеждали гама от питиета, сходни на бирата и виното, да вземем за пример балче, чича или атоле, са имали съществено въздействие върху културата на пиянство в Централна Америка.

В западната част на Хондурас се е намирал един от най-големите градове на маите, чието изследване е почнало още през XIX век. Той е зародил през първите епохи пр.н.е. (първоначално градът не е обвързван с маите) и е съществувал до края на VIII - началото на IX век сл.н.е., когато цивилизацията на маите като цяло е изпаднала в крах. По време на своя подем Копан е служил като резиденция на владетелите, както и център на царство Шукууп, съществувало през V-IX век.

Днес руините на античния град са включени в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Археолозите са разкрили тук останките от голям брой структури, в това число дворцов и храмов комплекс, стадион, предмети на изкуството, както и гробници на локални големци.

Минали проучвания демонстрират, че алкохолът е играел значима роля в празниците на маите, като е свързвал тялото и душата, както и хората и боговете. Освен това алкохолът може да поддържал душата в пътуването ѝ към отвъдното. Изследването на керамичните съдове от гробниците е в сходство с това съмнение. Химичният разбор не е посочил следи от какао, макар че такава керамика постоянно съдържа писмени знаци, свързани съответно с тази напитка.
Река под пирамидата Кукулкан символизира центъра на Вселената за маите
Археолози са разкрили подземна река, скрита под основната пирамида в Чечен Ица на полуостров Юкатан, Мексико. Според учените реката под п...

Изследователите означават, че маите от Копан са употребявали напитка на основата на царевица в качеството на блага. Може би атоле или чичу. Освен царевицата, като вторична суровина за подготвяне на питиета, са били употребявани маниока и люти чушки, като последните можели освен да служат като фалшификация, само че и да имат символно значение, обозначавайки мъже.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР