Учените предупредиха за нови ядрени реакции в атомната електроцентрала в

...
Учените предупредиха за нови ядрени реакции в атомната електроцентрала в
Коментари Харесай

Учени предупредиха за опасно пробуждане на Чернобил

Учените предизвестиха за нови нуклеарни реакции в атомната електроцентрала в Чернобил, заяви. Експерти обявиха, че реакциите на разделяне стартират още веднъж в масата на урановото гориво, заровено надълбоко в реакторната зала на атомната електроцентрала.

„ Това е като тлеещи въглени в жарава “, разяснява химикът Нийл Хаят.

Според Анатолий Дорошенко от Киевския институт за проблеми с сигурността на атомните електроцентрали, датчиците записват нарастване на броя на неутроните, излизащи от едно от недостъпните пространства, което е знак за реакция на разделяне.

Възможността за нова повреда в атомната електроцентрала в Чернобил не беше изключена от сътрудника му Максим Савелев. Отговорните за ръководството на обстановката имат няколко години, с цел да намерят метод да отстраняват зародилата опасност, сподели експертът.

Според Нийл Хаят има възможност реакциите на разделяне в тази област да се ускорят, което ще докара до неконтролирано освобождение на нуклеарна сила.

Савелиев от своя страна добави, че избухливата реакция може да унищожи нестабилните детайли на " заровените пространства и те да се изпълнят с  радиоактивен прахуляк.

Учените считат, че решаването на този проблем няма да е елементарно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР