Учените постоянно се опитват да направят ауидиколонките по-тънки(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Тънки аудио-колонки се лепят като тапет на стената


Учените непрекъснато се пробват да създадат ауидиколонките по-тънки
(снимка: CC0 Public Domain)

Инженери от Масачузетския софтуерен институт са създали ултра-тънък високоговорител, който може да се употребява, с цел да накара цели повърхности да създават тон. Уникалният дизайн е енергийно ефикасен и елементарен за произвеждане в мащаб, твърди екипът.

Общо взето високоговорителите работят посредством трептене на мембрана, която влияе на въздуха в близост, с цел да създава звукови талази. В аудиоколонките, които нормално се намират в аудио-системите или слушалките, това се прави благодарение на електрически токове и магнитни полета.
още по темата
Но през последните години учените създадоха способи за реализиране на сходни резултати посредством доста по-тънки устройства. Тънкослойните високоговорители работят благодарение на пиезоелектрични материали, които вибрират в отговор на въздействието на напрежение. Те биват употребявани в телефони и тв приемници и даже пробно за основаване на високоговорители от необикновени неща като…. флагове.

Проблемът е, че тези тънки високоговорители би трябвало да са или свободно стоящи, или най-малкото да нямат допир с друга повърхнина. Това се постанова, тъй като монтирането им към нещо външно понижава способността им да вибрират и създават тон. Но в учени от MIT са основали толкоз тънки високоговорители, че да могат да бъдат прикрепвани на разнообразни повърхности.

Вместо цялата повърхнина на мембраната да вибрира, материалът се състои от „ мрежа ” от изпъкнали „ куполи ”, които вибрират без значение един от различен. Това се прави посредством слагането на тъничък пласт от пиезоелектричен материал с дебелина единствено 8 микрометра сред два пласта PET пластмаса. Един PET пласт има решетка от дребни дупки, през които „ стърчи ” пиезоелектричният материал. Долният PET пласт защищава мембраната и разрешава на високоговорителя да бъде инсталиран към повърхнина.

Ултра-тънкият високоговорител, който може да бъде създаден като ролка тапет
(снимка: Felice Frankel / MIT)

„ Това е доста елементарен и явен развой ”, споделя Джинчи Хан, водещ създател на проучването, представен от. „ Технологията би ни разрешила да произвеждаме ултратънки високоговорители по ефикасен метод, изключително в случай че го интегрираме с ролков механизъм за произвеждане в бъдеще. Аудио-системите ще могат да се създават в огромни количества, сходно на тапети за облепване на стени, коли или интериор на самолети ”.

Полученият високоговорител е с дебелина едвам 120 микрона (0,12 мм). За да тестват устройството, откривателите са го инсталирали на стена и са измервали потенциала му с микрофон на разстояние 30 см. Високоговорителят съумява да създаде тон до 66 децибела ) с 25 V електричество при 1 kHz и 86 dB при 10 kHz. Устройството е и доста енергийно-ефективно, като употребява единствено 100 миливата мощ на квадратен метър високоговорител.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР