Учените откриха първите доказателства за увреждания, свързани с COVID-19, които

...
Учените откриха първите доказателства за увреждания, свързани с COVID-19, които
Коментари Харесай

Учени установиха увреждания свързани с COVID-19, които се появяват след излекуването

Учените откриха първите доказателства за увреждания, свързани с COVID-19, които се появяват след излекуването, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки пресслужбата на радиологичното сдружение на Северна Америка.
Прочетете още
Според резултатите някои увреждания на белите дробове се появяват не по време на коронавирусната зараза, а известно време след прекосяването ѝ.

Използвана е компютърна томография на пациенти, страдащи от тежък синдром на постковид. В дробовете на половината от тях са регистрирани незнайни до момента аномалии, се споделя в проучване на учени от университета във Виена.

Коронавирусът не поразява единствено белите дробове, а и мозъка, носоглътката, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Наблюдения на американски лекари демонстрират, че затрудненията могат да продължат месеци след излекуването на пациента.

Учените от университета във Виена са разкрили увреждане на белите дробове, което поражда не по време на острата фаза, а известно време след излекуването. Сравнени са изображения на белите дробове, получени в друг времеви интервал благодарение на типичен томограф и система за компютърна томография с преброяване на фотони. Съпоставянето на фотосите демонстрира, че с изключение на увреждания на белите дробове, свързани с острата фаза на инфекцията, съществува и незнайна патология, зародила след оздравяването. Тя се следи при половината пациенти.

Аномалията се демонстрира в това, че бронхиолите на пациентите са извънредно мощно разширени. По принцип сходни структурни промени нарушават способността за отклоняване на секретите. Такива увреждания пораждат в първата фаза на фиброзата на белите дробове. Те са рискови за живота и здравето на боледувалите от COVID-19.

По-нататъшните проучвания на екипа от университета във Виена ще бъде обвързван с попречване на фиброзата. Това ще даде опция за по-комфортен живот на преболедувалите от COVID-19.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР