Учените откриха как точно вреди на мозъка. След като пият,

...
Учените откриха как точно вреди на мозъка. След като пият,
Коментари Харесай

Учените откриха как точно алкохолът вреди на мозъка

Учените откриха по какъв начин тъкмо вреди на мозъка.
След като пият, хората стават невнимателни заради обстоятелството, че алкохолът блокира производството на хормона (норадреналин), който играе значима роля в работата на спомагателните кафези на дребния мозък и някои райони на мозъчната кора. До този извод стигнаха американски учени, а техните проучвания бяха оповестени в научното списание, представени от ТАСС и Агенция " Фокус ".
 Алкохолът, който забавя стареенето Алкохолът, който забавя стареенето
Диeтoлoгът Aринa Cмoлoвa зaяви, чe умeрeнaтa кoнcумaция нa пeнливи винa мoжe дa зaбaви прoцeca нa cтaрeeнe, пoнeжe тoзи тип aлкoхoлни н...
Доцентът в Тексаския университет в Сан Антонио (САЩ) Мартин Паукерт и сътрудниците му се пробват в продължение на съвсем 10 години да схванат по какъв начин тъкмо се развива една от главните забележими последствия от потреблението на алкохол - загубата на внимание и координацията на придвижванията. Преди няколко години те откриха, че и двете феномени могат да бъдат свързани с нарушено произвеждане на норадреналин. Точните механизми на тяхното развиване обаче останаха мистерия за биолозите.
В ново изследване те съумяха да получат отговор на този въпрос. За задачата учените инжектираха мишки с алкохол, до момента в който тичат на бягаща пътека. Поради обстоятелството, че концентрацията на алкохол в кръвта им се усилва, животните са изгубили координацията на придвижванията и са почнали да се спъват по-често. В същото време биолозите също по този начин следят по какъв начин се трансформира интензивността на дребния мозък и тези сектори от мозъчната кора на мишките, които дават отговор за вниманието.
Учените са открили, че намаляването на концентрацията на норепинефрин първоначално най-много визира не невроните, а тези области на кората и дребния мозък, където има по този начин наречената глия на Бергман. Тази спомагателна мозъчна тъкан е изпълнена с астроцити - спомагателни мозъчни кафези, които защищават невроните от увреждане, възстановяват метаболизма им и отстраняват непотребните сигнални молекули от заобикалящата ги среда.
Алкохолът нарушава действието на тези кафези: блокира производството на норепинефрин, заради което астроцитите не могат обикновено да " се грижат " за невроните. В резултат на това, заради обстоятелството, че астроцитите престават да отстраняват непотребните сигнални молекули и да поддържат средата към невроните чиста, се появяват проблеми в работата на тези райони на кората и дребния мозък, които са свързани с координацията на придвижванията и вниманието.
 Лекар: Заразените с COVID-19 да понижат солта и алкохола Лекар: Заразените с COVID-19 да понижат солта и алкохола
Хората с ковид би трябвало да лимитират количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Лекарят-терапевт Фили...
Учените се пробваха да подтикват интензивността на тези кафези, само че това не върна естествената съгласуваност на придвижванията на мишките. Това допуска, че алкохолът предизвиква и други нарушавания във действието на дребния мозък.
" От една страна, това изобретение ни изненада, защото дребният мозък взе участие директно в контрола на придвижванията. От друга страна, напълно предсказуемо демонстрира, че тази част от мозъка играе значима роля в други мозъчни функционалности, а също по този начин споделя, че астроцитите могат да играят значима роля в работата на съзнанието ", заключава Паукерт.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР