Учените отдавна знаят, че представителите на семейство Вранови са едни

...
Учените отдавна знаят, че представителите на семейство Вранови са едни
Коментари Харесай

Кой е по-умен - гарванът или маймуната

Учените от дълго време знаят, че представителите на семейство Вранови са едни от най-интелигентните птици. Всички изследвания от последните години демонстрират, че по ниво на умствено развиване те не отстъпват на маймуните и дребните деца.
 Неочакваният разсъдък на пернатите
Неочакваният разсъдък на пернатите

Какви ли секрети още крият

За първи път обаче учените от Университета за приложни науки в Оснабрюк, Германия, под управлението на проф. Симоне Пика, съпоставят интелектуалните им качества с тези на маймуните благодарение на едни и същи проби.

За задачата те приспособяват известни проби за премерване на степента на разсъдък на маймуните към особеностите на семейство Вранови, като взимат поради, че птиците нямат ръце и зрението им не работи като при маймуните. Преди това откривателите употребявали разнообразни подходи към птиците и приматите.
 Снимка 509228

В приспособените тестванията има 15 задания, всяка от които прави оценка пространственото мислене, умеенето да се слагат на мястото на другите, математическите качества и навиците за потребление на оръдия на труда.

Проф. Пика и нейните сътрудници тестват тази система върху осем елементарни гарвани, отглеждани в условия, които доста наподобяват на тези от дивата природа. По време на опита учените виждат, че всички птици ги разпознават добре и драговолно поддържат връзка с тях. Благодарение на това, учените съумяват да тестват по какъв начин птиците ще се оправят със задания без никаква насила от тяхна страна.
 Снимка 509226

Резултатите от изследването, публикавано в, демонстрират, че интелектуалните качества на птиците се развиват доста бързо. Приблизително на четвъртия месец дребните гарвани не отстъпват по развиване на възрастните птици: те сполучливо вземат решение същия набор от проблеми като възрастните. Понякога дребните даже превъзхождат възрастните в решаването на проблеми с пространственото мислене и способността да се слагат на мястото на другите.

Сравнението на качествата на гарвани и шимпанзета сподели, че първите отстъпват на вторите единствено при проби за пространствено мислене. Това се оказва изненада за учените, които чакат, че гарваните, които постоянно крият плячката си в разнообразни тайници, ще се оправят по-добре с такива задания.
 Да си дресираш гарван
Да си дресираш гарван

Когато птиците са в интерес на хората

Проф. Пика и нейните сътрудници допускат, че това се дължи на първо място на обстоятелството, че математическите и обществените умствени умения играят доста по-голяма роля в живота на птиците, в сравнение с способността да се правят умствени операции с пространството. Дали това е правилно или не, ще покажат следващи опити.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР