Учените отдавна са записали професията преводач като умираща, тъй като

...
Учените отдавна са записали професията преводач като умираща, тъй като
Коментари Харесай

Google представи технология за автоматично дублиране на видео с превод и артикулация

Учените от дълго време са записали специалността преводач като умираща, защото развиването на системите за машинен превод я излагат на риск от съществуването ѝ повече от десетилетие поред. Гугъл съумя да изведе технологията на ново равнище: изкуственият разсъдък към този момент е в положение освен да превежда речта на индивида, записан на видео, само че и да приспособява неговата артикулация към резултата от превода на различен език.

С други думи, придвижванията на устните на индивида ще бъдат синхронизирани с думите, които той сякаш произнася на другия език. Работата на „ универсалния преводач “, както просто Гугъл назова тази технология, се състои от няколко стадия. Първо, системата разпознава речта по лицето, говорещо на видеото, “на ухо “ и го превежда в текстов тип. Този текст към този момент се превежда на стремежи език, речта незабавно се синтезира от него, като се резервира тембърът и прочувствената багра на оригинала. За това, при новата тирада на другия език се синхронизират освен придвижванията на устните и изражението на лицето, само че и жестикулацията на говорещия. Последното видео наподобява по този начин, като че ли говорещият в началото е произнесъл речта на различен език, което в действителност той не е направил.

Тази технология разкрива огромни благоприятни условия, в случай че не в киното, където филмовият дублаж си остава комплициран развой, то най-малко в областта на образованието. Както Гугъл основателно разяснява, подобен инструмент рано или късно би трябвало да съставлява интерес за нарушителите, които с негова помощ ще желаят да фалшифицират обществени изказвания на другите политици, да вземем за пример. Поради тази причина, корпорацията има намерение освен да популяризира технологията за „ повсеместен превод “ посредством доверени сътрудници, само че и да оборудва получените видеоклипове с разнообразни типове водни знаци, които разрешават на фена да разбере, че видеоклипът е артикул на изкуствен интелект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР