Учените от Челябинския държавен университет (ЧелГУ) са открили при изследване

...
Учените от Челябинския държавен университет (ЧелГУ) са открили при изследване
Коментари Харесай

Откриха кристал като диамант в Челябинския метеорит

Учените от Челябинския държавен университет (ЧелГУ) са разкрили при проучване на астероида, паднал в Челябинск през 2013 година, въглероден кристал, сходен на елмаз.

В памет на тригодишнината от рухването на астероида в Челябинския държавен университет се състоял уголемен теоретичен семинар на физическия факултет, където учените разказали за резултатите от последните проучвания на астероида и методите за планетна отбрана.

„ Резултатите от последните проучвания на астероида е разкрил Сергей Таскаев, който описа за търсенето на тетратенит (природен супермагнит) и необикновен въглероден кристал (възможно е това да е необичаен тип диамант) в Челябинския астероид. Резултатите от разбора на кристала ще се появят в границите на месец “, се споделя в известието на ЧелГУ, представено от РИА Новости.

Сhelmuseum.ru

Метеоритът със свръхзвукова скорост и ослепителен изблик светлина прелетя над територията на Челябинска област на 15 февруари 2013 година в 9:22 часа локално време. В 3 часа 20 минути и 26 секунди по Гринуич бил регистриран трус с магнитуд 4 по Рихтер на километър югозападно от центъра на Челябинск.

На земята това събитие било следено като мощен гърмеж. Ударната вълна от астероида, развалила здания и избила голям брой стъкла, потърпевши над 1600 души.

Разрез на един от образците на астероида. Тук се виждат кръгли формирания (хондри) и пукнатини, запълнени с ударната стопилка. Долу е ситуирана линия за мащаб. Снимка КМЕТ РАН

Учените са събрали фрагменти от небесното тяло. Химическият им разбор е открил, че това е елементарен хондрит от вид LL5 – един от видовете каменни астероиди. Теглото на най-големия откъс от Челябинския астероид е 503,3 кг.

  • НАСА изясни неочакваната поява на Челябинския астероид
  • Унищожителното влияние на галактичните ръкави

По резултатите от проучването на фрагменти от астероида учените от Института по геохимия и аналитична химия „ Вернадски “ към РАН обявиха, че галактическият обект, паднал в региона на Челябинск, в миналото се е откъснал от относително огромен метеорит.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР