Учените направиха ново откритие, постигайки значителен напредък в разбирането как

...
Учените направиха ново откритие, постигайки значителен напредък в разбирането как
Коментари Харесай

Еврика! Учени откриха как да губим излишни килограми

Учените направиха ново изобретение, постигайки забележителен прогрес в разбирането по какъв начин тялото ни ръководи мазнините. Те откриха специфичен протеин, който играе решаваща роля в образуването на „ положителната “ му версия, известна като кафява лой. Това изобретение проправя пътя за нови, евентуално по-ефективни способи за намаляване.

В нашето тяло има два съществени типа мазнини. Първо, това е кафява мастна тъкан, която е отлична при изгаряне на калории за произвеждане на топлота. Този развой, наименуван термогенеза, е като естествена пещ, която употребява кръвната захар и мастните молекули. Но с придвижване на възрастта ние губим по-голямата част от тези изгарящи калории кафяви мазнини. На тяхно място се появява бяла мастна тъкан (WAT), която всъщност е склад за калории. Той е по-малко ефикасен при изгаряне на сила и е по-фокусиран върху задържането на спомагателните калории, които ядем, пише New Atlas.

Количеството WAT варира доста сред обособените хора. Например при елитни спортисти WAT може да съставлява единствено 3% телесни мазнини, само че при затлъстели човеци може да доближи до 70%. Колкото повече WAT, толкоз по-трудно е да отслабнете.

Изследователи от университетската болница Бон в Германия, както и екипи от други институции, се концентрират върху това по какъв начин да трансформират салдото на мазнините. Те учат способи да подтикват телата ни да създават повече положителни кафяви мазнини.

Професор Александър Пфайфър, който управлява изследването, отбелязва, че обичайните способи като диета и извършения постоянно не оказват помощ за дейно понижаване на тежестта в дълготраен проект. Това е по този начин, тъй като когато ядем нискокалорична диета, телата ни са склонни да задържат сила. Така Пфайфър и неговият екип се заеха да намерят метод за по-ефективно освобождение на тази съхранена сила.

Техните изследвания ги водят до малко прочут протеин, наименуван EPAC1, който играе основна роля в развиването на кафявите мастни кафези. Това изобретение не е направено единствено при мишки: екипът удостовери съществуването на същите функционалности в човешките кафези.

Те също по този начин откриха характерен вид на гена EPAC1, който нарушава протеиновата функционалност и се свързва с по-висок показател на телесна маса (ИТМ). Това допуска, че насочването към EPAC1 може да бъде основно за стимулиране на растежа на кафява лой, което усилва разхода на сила и предизвиква загубата на тегло.

Екипът има вяра, че това проучване отваря вратата за създаване на лекувания, които могат да създадат отслабването и поддържането доста по-лесно. Това е забележителна стъпка напред в разбирането и евентуалното манипулиране на системата за ръководство на мазнините в нашето тяло за възстановяване на здравето.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР