Учените искат да продължат с разширяването на най-големия ускорител на

...
Учените искат да продължат с разширяването на най-големия ускорител на
Коментари Харесай

Ръководителите на Cern прокарват план за разширяване на ускорителя на частици за 16 милиарда евро

Учените желаят да продължат с разширението на най-големия ускорител на частици в света за 16 милиарда евро, с цел да изследват още по-дълбоко тайните на Вселената, противопоставяйки се на критиците, които споделят, че парите ще бъдат изхарчени по-добре върху по-практични области на проучване.

Ръководителите на Cern покрай Женева чакат през идната година да завършат изследване за изпълнимост за построяването на по този начин наречения предстоящ кръговиден колайдер (FCC) — 91-километров пръстен, повече от три пъти по-голям на съществуващия огромен адронен колайдер.

Дебатът по отношение на препоръчаното разширение акцентира по-широки причини за това по какъв начин да се разпределят скъпи средства за инициативи на „ чиста просвета “ във време на бърз софтуерен прогрес и възходящи световни закани като пандемии и изменението на климата.

Новият суперколайдер освен ще изследва фундаменталната физика, сподели Фабиола Джаноти, общоприет шеф на Cern, само че също по този начин ще служи за поощряване на на практика...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР