Учените и преди са черпили вдъхновение от животни като змии

...
Учените и преди са черпили вдъхновение от животни като змии
Коментари Харесай

Учени създадоха роботизиран плъх за търсене на оцелели от бедствия

Учените и преди са черпили ентусиазъм от животни като змии и хлебарки, с цел да основават роботи, способни да изследват труднодостъпни места. Плъховете, които са извънредно умели в провирането през тесни отвори и прекосяването на неравномерен терен, също към този момент имат собствен роботизиран еквивалент.

Миниатюрният плъх-робот, наименуван SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е създаден от китайски учени от Пекинския софтуерен институт от екип под управлението на професор Цин Ши и може да се употребява в избавителни акции, да вземем за пример за търсене на оживели под отломки в бедствени региони.

Според експертите роботизираното животно, за модел на което е послужил сивият (норвежки) плъх (Rattus norvegicus), имитира придвижванията и държанието на същински гризачи.

Плъхът-робот може да се движи бързо по неравномерен терен и да се провира през тесни шахти и проходи. При проектирането му инженерите са се пробвали да възпроизведат придвижванията и структурата на тялото на плъх, като копират пропорциите на крайниците му и степента на независимост на пъргавина на ставите му.

Движенията на роботизирания плъх се ръководят от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след рухване. По време на тестванията плъхът-робот е пропълзял по кулоар с дължина 9 сантиметра, преодолял е преграда с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов скат.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР