Учени в Западна Турция са започнали днес лабораторни тестове на

...
Учени в Западна Турция са започнали днес лабораторни тестове на
Коментари Харесай

Турски учени са завършили първа фаза от разработване на ваксина срещу Ковид-19

Учени в Западна Турция са почнали през днешния ден лабораторни проби на антиген за основаване на ваксина против Ковид-19, съобщи Анадолската организация.

Изследванията се реализират в съдействие с Центъра за създаване на медикаменти и фармакокинетични проучвания към Егейския университет в Измир и Съвета за научни проучвания на Турция /ТЮБИТАК/.

Общо 32 учени, експерти от разнообразни области, вземат участие в проучванията.

Д-р Мерт Доская е декларирал пред Анадолската организация, че правенето на антигена, което е първата фаза от напъните за основаване на ваксина, е било приключено в границите на седмица. Групата за проучвания и основаване на ваксини към университета ще тества антигена и ще пристъпи към втората фаза, уточни доктор Доская.

Той сподели, базирайки се на Световната здравна организация, че сега има над 50 проучвателен центрове в света, които се пробват да разработят ваксина против новия ковид.

Пет от тези изследвания са на клиничен етап, което значи, че първите пробни тествания върху хора са почнали, а останалите се приготвят за тествания върху животни, уточни ученият.

та, че турският проучвателен колектив възнамерява да стартира тестване на разработваната от него ваксина върху животни в границите на четири месеца и сподели, че учените се надяват да стартират клинични проучвания върху хора колкото се може по-скоро.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР