Учени в САЩ за пръв път създадоха електронен сигнал, който

...
Учени в САЩ за пръв път създадоха електронен сигнал, който
Коментари Харесай

Мишки разпознаха синтетични миризми, създадени по електронен път

Учени в Съединени американски щати за пръв път сътвориха електронен сигнал, който може да бъде разпознат като миризма от мозъка на лабораторни мишки, съобщи Франс прес.

Целта на екипа на Едмунд Чън от Нюйоркския университет била да се изучи методът, по който бозайниците възприемат и разграничават уханията. В хода на тестванията били употребявани генно модифицирани мишки, тъй че техните неврони да бъдат задействани посредством оптична нишка. Тази техника е известна под името оптогенетика, предава Българска телеграфна агенция.

Експериментите били съсредоточени върху обонятелната луковица, конструкция, ситуирана зад носа както при хората,така и при животните.

Екипът обучил лабораторните мишки да разпознават сигнала на изкуствена миризма, като употребявал оптичен лъч, с цел да задейства шест нервни снопа в обонятелната луковица в избран ред.

Животните били възнаграждавани, когато я разпознавали, като повдигали особено лостче за задачата. Когато задействали механизма, само че при активиране на друга композиция нервни снопчета, те не получавали нищо.

По този метод учените съумели да разгадаят механизма на обонятелните усещания на лабораторните животни при постепенна промяна на комбинациите и премиите.

Разработват синтетичен алкохол, който не провокира махмурлук
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР