Учени успяха да поставят ембрион на южен бял носорог, чиито

...
Учени успяха да поставят ембрион на южен бял носорог, чиито
Коментари Харесай

Спасяват изчезващ носорог с инвитро

Учени съумяха да слагат ембрион на южен бял носорог, чиито яйцеклетки са оплодени инвитро, заяви АП. Целта е да бъде избавен от изгубване един от подвидовете на едрия бозайник.

Манипулацията е осъществена предишния месец в зоопарка на Хожов, Полша, разкри Томас Хилдебрант от Института по зоология в Лайбниц. Ученият взе участие в интернационален екип " Биорескю " за спасяването на северния бял носорог.

Експертите се надяват да получат позволение от кенийските управляващи да извлекат яйцеклетки от последните две представителки на северния бял носорог, които не биха могли сами да износят ембрион. Последният мъжага от този подвид - Судан, умря през март 2018 година Специалисти резервираха замразени проби от спермата на няколко други мъжки и в този момент се надяват да ги употребяват, с цел да спасят типа.

" Това е първото същинско доказателство, че цялата процедура, която сме създали на доктрина, може да е сполучлива ", съобщи Хилдебрант. Специалистът обаче предизвести, че въпреки ембрионът да нараства, той е по-малък от предстоящото и още не е ясно дали ще се вгради в лигавицата на матката и ще продължи да се развива.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР