Учени успяха да измерят пулса на син кит с оранжев

Учени успяха да измерят пулса на син кит с оранжев ...

Учени измериха пулса на кит


Учени успяха да измерят пулса на син кит с оранжев апарат за електрокардиограми, закрепен за тялото му с вендузи, съобщи Ройтерс.

Изследването им дава информация за физиологията на гигантите, които на дължина могат да достигнат 30 м, а на тегло 200 тона.

Оказа се, че синият кит намалява пулса си само до два удара в минута, когато се гмурка на дълбоко за храна. Максималният записан пулс е 37 удара в минута, когато се върне на повърхността.

"Синият кит е най-голямото животно на всички времена и отдавна интригува биолозите - каза морският биолог Джереми Голдбогън от Станфордския университет, който е ръководител на изследването. - Новото измерване на жизнените и физиологическите показатели ни помагат да разберем как функционират животните в горната граница на екстремната телесна маса."

Спасиха 6-тонен кит край бреговете на Перу

Колкото по-голямо е животното, толкова по-нисък е пулсът му. Това намалява работата на сърцето за разпределяне на кръвта в тялото. Нормалният пулс на човек в покой е от 60 до 100 удара в минута, но при спорт се увеличава до 200. Пулсът на най-малките животни земеровките достига до хиляда удара в минута.

Учените са получили девет часа данни от мъжки кит с дължина 22 м в залива Монтерей край Калифорния.

Източник: novini.bg