Учени твърдят, че кефирът (ферментирало кисело мляко) може да спре

...
Учени твърдят, че кефирът (ферментирало кисело мляко) може да спре
Коментари Харесай

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Учени настояват, че кефирът (ферментирало кисело мляко) може да спре цитокиновите стихии, следени по време на тежки случаи на инфекции със SARS-CoV-2. Цитокините са клетъчни сигнални молекули, които улесняват имунните реакции. Тези молекули споделят сред клетките, с цел да подтикват придвижването на имунно реагиращите кафези към местоположението на инфектиране и зараза. Израелски учени са разкрили, че кефирът може да спре цитокиновата стихия, която поразява някои пациенти с COVID-19. 
Киселото мляко трансформира микробиома на индивида, укрепвайки коменсалните типове бактерии в червата. Това подсилване на микробиома разрешава на чревните микроби елементарно да разпознават патогенни закани и да модулират връзката сред клетките, тъй че имунореагиращите кафези могат да реагират на инфекции по-ефективно, само че не прекомерно бурно.
Изследователи от университета Бен-Гурион в Негев са разпознали в кефира молекули, които контролират възпалението в тялото и оказват помощ на клетките да поддържат връзка по-ефективно или пък противоположното - да се блокира връзката сред паразитната и хубавичко клетка " боец ". Тези пробиотици пречат на бактериалните биофилми, които способстват за напредване на болестта. Експериментирано е с въздействието им върху холерния вибрион. Изследването е оповестено в Microbiome. 
Смекчаването на цитокиновата стихия е от значително значение за спасяването на животи, наранени от биооръжия, написа science.news. SARS-CoV-2 е планиран да насочва ACE2 рецептора върху човешки белодробни кафези. Ако инфекцията не бъде разпозната вярно от вродените надзорни имунни протеини на повърхността на белодробните кафези, вирусът може остане неразпознат и бързо да се възпроизведе. Това може да провокира цитокинова стихия, която предизвиква свръхвъзпалителен имунен отговор, който унищожава здравите белодробни кафези. Това е първата причина пациентите с COVID-19 да се нуждаят от интензивно лекуване. Имунни компрометиращи медикаменти като антибиотици и инхибитори на протонната помпа (антиациди) могат да отслабят микробиома, нарушавайки връзката на цитокините сред имунните кафези.
Цитокиновата стихия се следи при относително дребен брой от инфектираните пациентите, само че може да докара до спомагателни проблеми, които заплашват човешкия живот. Подобни свръхактивни имунни отговори се следят в редки случаи и при хора, които са имунизирани. Регистрираните кръвни съсиреци и сърдечно-съдови произшествия се случват, тъй като имунизацията провокира хипер-възпалителна реакция, причинявайки свръхпроизводство на В-клетки, които нападат личните тромбоцити на тялото и белтъците, свързани със съсирването. По-нататъшни изследвания би трябвало да изследват ролята, която имунизациите играят върху смяната на чревния микробиом и дали предизвикват спомагателни проблеми с цитокините и клетъчната връзка.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР