Окръжният съд в Търговище осъди условно 63-годишен лекар от ТЕЛК

...
Окръжният съд в Търговище осъди условно 63-годишен лекар от ТЕЛК
Коментари Харесай

63-годишен лекар от ТЕЛК с условна присъда за подкуп от Окръжния съд в Търговище

Окръжният съд в Търговище осъди условно 63-годишен доктор от ТЕЛК за рушвет, оповестиха от съда.

Магистратите са постановили присъдата за това, че за продължителенв интервал от време - от 15.09.2020 година до 12.01.2023 година, при освидетелстването на 33 пациенти, в качеството си на длъжностно лице в ТЕЛК е изискал и приел непозволено суми от тях, т.е. направил е закононарушение по член 301 от Наказателния кодекс - рушвет. Общо получената сума е 3080 лева, прецизират съдиите. 

В решението им се акцентира, че лекарят не е правил клиничен обзор на пациентите при освидителстване на здравословното положение и работоспособността, а е вписвал напряко заключения в медицинските потоколи, прецизират от съда.

За осъщественото и след признанието на подсъдимия в изискванията на кратко правосъдно разследване, съдът наложи наказване от една година отнемане от независимост, което отсрочва за изпитателен период от 3 години - условно наказание, и санкция в размер на 1000 лева

Освен това лекарят е лишен от опцията да заема държавна служба по отношение на освидетелстване работоспособността на лица, като член и ръководител на профилирана лекарска комисия, за период от една година, като за същия период не може да упражнява активност по отношение на освидетелстване работоспособността на лица, считано от влизане на присъдата в действие.

Подсъдимият би трябвало да заплати в интерес на страната сумата в размер на 3080 лева, получени от него посредством посочените действия.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване пред Апелативен съд - Варна, прецизират магастратите. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР